Alig három hónappal azt követően, hogy megállapodott egy közös európai gyár építéséről a Mercedesszel a Rivian, a villanyautós startup hétfőn azt közölte, hogy szünetelteti a tervekben szereplő üzem létrehozásával kapcsolatos további előrehaladást.

BIZ-NEWS-AUTO-RIVIAN-TB
Fotó: Brian Cassella / Chicago Tribune / Tribune News Service via Getty Images

A Rivian közleménye szerint inkább arra szeretnének koncentrálni, hogy az amerikai működést nyereségessé tegyék. 

A döntés ugyanakkor rámutat arra, hogy a fellegekben járó energiaárak mekkora károkat okoznak az európai gazdaságnak. A tájékoztatás ugyanis a cég pénzügyi vezetője, Claire McDonough szavait idézi , aki szerint a szünet jelzi, hogy folyamatosan értékelik tőkeberuházásaikat a jelenlegi és a várható gazdasági körülmények tükrében.

Az elektromos furgonok fejlesztése és gyártása terén aktív vállalatnak ráadásul az egyre élesedő versennyel is szembe kell néznie, miután a hagyományos autógyártók, mint a Ford vagy a GM is kezdenek megjelenni a piacon. A Rivian és a Mercedes szeptemberi megállapodása szerint a fele-fele tulajdonú gyárat Magyarországon, Lengyelországban vagy Romániában építették volna fel.

A Rivian problémáit tetézi, hogy hiába kötött a cég megállapodást az Amazonnal is százezer elektromos furgon szállításáról, az ellátási nehézségek miatt az idei évre vonatkozó terveket kénytelen volt a korábbi felére, 25 ezerre csökkenteni – írja a Reuters.

A Mercedes részéről a furgonüzletág élén álló Mathias Geisen közölte, hogy a cégnek a lengyelországi Jaworban működő új, elektromos járműveket gyártó üzemével kapcsolatos terveket, valamint a cég elektrifikációs stratégiáját nem érinti az amerikai startup döntése.