Nemzetközi gazdaság

Kártérítést követelnek a német földgázimportőrök a Gazpromtól

A nem teljesített szállítások miatt az Uniper és a RWE is kompenzációt szeretne. A Gazprom augusztusban állította le németországi szállításait.

Kártérítést követel a Gazprom orosz állami energiavállalattól a nem teljesített földgázszállítások miatt két nagy német földgázimportőr – írta meg hétfőn a Handelsblatt című német napilap.

Gazprom
Kártérítést követelnek a német földgázimportőrök a Gazpromtól.
Fotó:  Augenklick / Firo / DPA Picture-Alliance via AFP

Az üzleti lap értesülései szerint elsőként az ország legnagyobb földgázimportőre, az Uniper, majd egy újabb energetikai nagyvállalat, az RWE kezdeményezett a károk megtérítését célzó választott bírósági eljárást az orosz óriásvállalat ellen.

Mindkét német cég földgázvásárlási szerződéseket kötött a Gazprommal, amely azonban az Oroszország Ukrajna elleni háborújának februári kezdete óta egyre inkább visszafogta, majd augusztus végén leállította németországi földgázszállításait, holott a háború miatt az Európai Unió által Oroszországgal szemben elrendelt büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Uniper és az RWE az orosz gázszállítások leállása miatt arra kényszerült, hogy a világpiacon igen magas áron vásároljon gázt, és az eredeti megállapodásokban szereplő, jóval alacsonyabb áron adja tovább ügyfeleinek, köztük számos helyi közműszolgáltatónak.

A lap információi szerint

az Uniper eddig 11,6 milliárd euró kárt szenvedett, az RWE nagyjából egymilliárd eurót.

A Gazprom alaptalannak tartja a kártérítési követeléseket.

Beperelheti a Gazpromot Moldova

A moldovai kormány azt fontolgatja, hogy bepereli a Gazprom orosz állami energiavállalatot a földgázszállítmányok jelentős csökkentése miatt.

Az üzleti lap szerint mindkét cég úgy állapodott meg a földgázszállításokról az orosz partnerrel, hogy a szerződésekben azt is rögzítették: az esetleges vitákat választott bírósági eljárással tisztázzák. Az Uniper esetében az illetékes testület a Stockholmi Kereskedelmi Kamara (SCC) Választott Bírósági Intézete, amelynek szabályzata kimondja, hogy az alperes távolmaradása nem akadályozza meg az eljárás lefolytatását. Ez azt jelenti, hogy a kártérítési követelés akkor is a testület elé kerülhet, ha a Gazprom nem hajlandó részt venni az eljárásban.

Az ukrajnai háború előtt Németország földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1. vezeték augusztus végi leállításával azonban teljesen megszűnt a behozatal, 2022 szeptembere volt az első olyan hónap 1972, az oroszországi gázimport kezdete óta, amikor nem érkezett földgáz Oroszországból Németországba.

A vezetékes orosz import kiváltását szolgálja egy sor fejlesztés: felépítenek a többi között hét tengeri terminált, amelyek cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmasak. Az első – wilhelmshaveni – terminál építését már befejezték, és a tervek szerint januárban üzembe állítják.

A szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni. A hatóság hétfői jelentése szerint a németországi gázellátás stabil, és az ellátás biztonsága továbbra is garantált, a földgáztárolók töltöttségi szintje 96,98 százalékos.

Csak jelentős állami szerepvállalással élheti túl a válságot a legnagyobb német energiacég

Németország mentőcsomagot vezetett be az energiacégek megmentésére. Az Unipernek azonban még több forrásra van szüksége.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek