Három diplomata is arról tájékoztatta a Politico újságíróját, hogy Lengyelország engedett a nyomásnak, és elállt a vétójától, amelyet a multinacionális vállalatok minimális társasági adókulcsával kapcsolatban emelt, és így megnyílt az út a 18 milliárd eurós ukrán segély és a magyar források felszabadítása előtt is.

GOLOB, Robert; MORAWIECKI, Mateusz; MICHEL, Charles
Fotó: Olivier Hoslet

A cseh elnökség egy csomagba pakolta a három kérdéskört, ám miután a lengyelek szerdán jelezték, hogy nem akarják elfogadni jelenlegi formájában a minimális adókulccsal kapcsolatos határozatot, Varsó az egész csomagot blokkolta.

Lengyelország kérése az volt, hogy az adómegállapodás két „pillére” párhuzamosan haladjon. Lengyelország fel akarta osztani az akták „csomagját”, elfogadva a másik két tételt, és külön haladt volna az adózási kérdéssel. Más uniós vezetők azonban nem értettek egyet, így Lengyelország végül állítólag beletörődött az eredeti verzióba.

Uniós források: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben

A kohéziós alap felfüggesztett része sem veszik el, hiszen ehhez is hozzáférhet később Magyarország – mutatott rá Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője. 

A hét elején már úgy tűnt, az elmúlt hetek intenzív alkudozásaival sikerült egyetértést kovácsolni a fogós ügyek java részében a csütörtöki uniós csúcs előtt. Aztán az utolsó pillanatban felbolydult a hangyaboly, ugyanazt a csomagjavaslatot Budapest helyett szerdán Varsó blokkolta. Ráadásul Románia kihagyása a schengeni övezet bővítéséből újabb aknát helyezett el Brüsszelben, ahol ezúttal az Európai Parlament dagadó korrupciós botránya szolgált politikai díszletként a reggel megérkezett állam- és kormányfőknek. Mint a Világgazdaság korábban megírta, mindezért, a reggeli órákban a brüsszeli csúcsra érkező állam- és kormányfők hosszú napra számíthattak. De úgy tűnik, végül mégiscsak sikerült pontot tenni az ügy végére.

Navracsics: Magyarország most már hozzáférhet az uniós forrásokhoz

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz – közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közös sajtótájékoztatóján, miután Brüsszelben előző nap jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet.