Nemzetközi gazdaság

Sötétségbe borult Párizs

Áramszünetet hozott a hideg a francia fővárosban, a kimaradásért technikai malőr lehet a felelős.

Párizs több negyede is sötétségbe borult csütörtök éjjel, miután egy technikai hiba áramszünetet okozott a francia fővárosban. Az eset baljós előjel a tél beköszöntével, hiszen a francia áramellátással kapcsolatban számos aggodalom merült fel az elmúlt hónapokban.

Landscape,With,Eiffel,Tower,And,Street,Lamp,In,Paris,,France
Fotó: Alliance Images / Shutterstock

A francia főváros harmadik, negyedik és ötödik kerületében helyi idő szerint este negyed 11-kor ment el az áram, és az ellátás csak este 11 óra körül állt helyre a helyi hálózatkezelő, az RTE közlése szerint.

Az áramkimaradás nagyjából 125 ezer háztartást érintett, és az áramszolgáltató Enedis szerint az volt az oka, hogy egy transzformátorállomás hibája miatt megszakadt egy magas feszültségű vezeték.

Az Enedis szóvivője szerint az áramszünet nem köthető ahhoz a gyakorlathoz, melynek keretében pénteken az Enedis és az RTE a szűkös ellátás miatt igyekszik felkészülni kontrollált áramszünetekre, ha szükség lenne rájuk. Ez a rutinszerű teszt a terveknek megfelően zajlik majd pénteken – közölte a szóvivő.

A kormány tagjai korábban már figyelmeztettek, hogy a kereslet és a kínálat közötti szakadék áramszünetekhez vezethet, ám ezeket előre fogják jelezni, és két óránál tovább nem fognak tartani – írja a Reuters.

Mindeközben az Enedis anyavállalata, az EDF igyekszik mielőbb kijavítani az ország korróziós problémáktól szenvedő atomerőműveit.

 

EdF Franciaország áramszünet Párizs
Kapcsolódó cikkek