Tetézte a már eddig is futószalagon érkező rossz hírek sorát a második legnagyobb svájci bank, a Credit Suisse (CS). A menedzsment várakozásai szerint a negyedik negyedévben 1,5 milliárd svájci frank lehet – adózás előtt számolva – a veszteség. A bankvezetés négymilliárd dolláros tőkeemeléshez szeretné kérni a részvényesek felhatalmazását.

A Credit Suisse company logo outside a Credit Suisse Group AG bank branch in Biel, Switzerland, on Monday, Feb. 15, 2021. Credit Suisse is expecting to post a fourth-quarter loss when it reports earnings on Feb. 18, after setting aside $850 million for U.S. legal cases including MBIA and booking a $450 million impairment on a hedge fund investment.
Fotó:  Stefan Wermuth / Bloomberg via Getty Images

A CS közölte, hogy a „kihívásokkal teli” gazdasági és piaci környezet jócskán leapasztotta az ügyfelek aktivitását, továbbá a negyedik negyedév elején felerősödött a tőkekiáramlás a bankból. A bank már korábban is jelezte, hogy rossz utolsó három hónapra számít az idén, viszont konkrét számokat nem közölt. 

Frissítés: jóváhagyták a tőkeemelést!

A szerdai rendkívüli közgyűlésen jóváhagyták a részvényesek a menedzsment által javasolt tőkeemelés konstrukciót. 

A bankház szerda délelőtt elkezdődött rendkívüli közgyűlésén részvényesei felhatalmazását kéri egy tőkeemeléshez, a pénzintézet szekerét valahogy ki kellene húzni 166 éves fennállása legnagyobb kátyújából.

A CS az elmúlt években botrányok és veszteségek sorozatát szenvedte el, 

ezek közül a legnagyobb talán az amerikai befektetési cég, az Archegos kapcsán elszenvedett 5,5 milliárd dolláros veszteség volt. A bank összesen 10 milliárd dollárnyi tőkét volt kénytelen tartalékolni a brit Greensill csődje miatt. A befektetők és az ügyfelek bizalmát megrendítette az is, hogy a CS volt az első svájci bank, amelyet egy helyi bíróság pénzmosás miatt elítélt.  

A pénzintézet a harmadik negyedévben 342 millió frank veszteséget szenvedett el, az első három negyedév során 1,94 milliárdra duzzadt ezzel az adózás előtti eredménysor mínusza. A botrányok és a veszteségek láttán az ügyfelek sorra hagyják ott az egykor szebb napokat látott bankot, 

a harmadik negyedév végére az év elején kezelés alatt álló immár 6 százalékát vonták ki a cégből a befektetők, a tőkemenekítés üteme gyorsulóban van.

Elemzői becslések szerint a harmadik negyedév végére körülbelül 84 milliárd frank távozhatott a banktól. A vagyonkezelési üzletág a CS legfontosabb tevékenysége. A bank részvényeinek árfolyama csaknem 60 százalékkal zuhant az idén, a szerda délelőtti kereskedelemben a profitfigyelmeztetés hírére további csaknem 6 százalékot esett.

A Credit Suisse árfolyama (svájci frank)

A bank október végén közölte, hogy több ezer fős létszámleépítésbe kezd, s a befektetési banki tevékenység helyett egyre inkább a kevésbé turbulens vagyonkezelésre próbál meg fókuszálni. 

A működési költségeket 2025-re 15 százalékkal igyekeznek csökkenteni, ebből 2023-ig 1,2 milliárd frank megtakarítása a cél.

A mai közgyűlésen a részvényeseknek arról kell dönteniük, hogy elfogadják-e a menedzsment tőkeemelési terveit. Ennek keretében új tulajdonosokat vonnának be, 462 millió új részvényt bocsátanának ki 3,82 frankos áron.

A papírok többségét, 307 millió darabot a szaúdi nemzeti bank jegyezné le, amelynek így 9,9 százalékos tulajdona keletkezne a CS-ben. 

Ezzel párhuzamosan a jelenlegi tulajdonosok számára 889 millió részvényt kínálnak fel 2,52 frankos áron. A menedzsment korábban közölte, hogy ha a tulajdonosok nem szavazzák meg ezt a konstrukciót, akkor 1,8 milliárd új részvényt bocsát ki, 2,27 frankos áron – mindenképpen össze kell jönnie a négymilliárd frankos tőkepótlásnak. A bank részvényeinek 49 százaléka intézményi befektetők tulajdonában van, ezen belül a svájciak aránya 11, a külföldieké 38 százalék. A szaúdiak már most is tetemes részesedéssel rendelkeznek.