A magas és az ukrajnai háború miatt kialakult általános bizonytalanság megterhelte a gazdaságot a negyedik negyedévben, azonban az energiaipaci feszültség enyhült a nyári helyzethez képest. Szintén mérséklődött a beszállítói fennakadások hatása a feldolgozó- és az építőiparra – derül ki a Bundesbank hétfőn publikált havi előrejelzéséből.

27 December 2022, Bavaria, Munich: Passers-by walk past a shop window in the downtown pedestrian zone that reads "75% Sale." Photo: Sven Hoppe/dpa
A magas infláció miatt népszerűek az akciós termékek.
Fotó: Sven Hoppe / Getty Images

A jegybank értékelése szerint az állami támogatásoknak köszönhetően csökkent decemberben a gáz- és távhőárak általi inflációs nyomás. A fogyasztói árindex így 8,6 százalékra mérséklődött a novemberi tíz és az októberi 10,4 százalékról. Az elmúlt év átlagában a fogyasztói árak 7,9 százalékkal emelkedtek  az országban, az infláció ezzel a Szövetségi Köztársaság megalakulása óta a legmagasabb szintet érte el.

A gazdaság teljesítménye azonban tavaly minden nehézség és visszahúzó erő ellenére a koronaválság előtti szint felett állapodott meg. A Destatis előzetes adatai alapján tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék az előző évihez képest, az utolsó negyedévben pedig stagnált. A Bundesbank az idei évre a decemberi prognózisában a 0,5 százalékos csökkenését jelezte előre. A januári havi jelentésben a Bundesbank nem szolgált újabb növekedési prognózissal a 2023-as esztendőre. 

Az idei első negyedévre sok közgazdász a bruttó hazai termék csökkenését várja az előző negyedévhez képest. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a német vállalatok csak enyhe recesszióra számítanak az idén, annak ellenére, hogy tartanak az energiaválságtól, a nyersanyaghiánytól, az inflációtól és a lassuló világgazdasági növekedéstől.

Németországnak eddig alaphangon 440 milliárd eurójába kerültek az oroszok elleni szankciók

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a német kormány több mint 440 milliárd eurót költött az energiaellátásra. Az energiaellátás biztosítása az orosz invázió kezdete óta napi 1,5 milliárd eurójába került a kormánynak, lakosonként 5400 euróba. A közel félezer milliárdos összeg a teljes német GDP 12 százaléka, amelyet most kénytelen az alapvető szükségletek kielégítésére fordítani Berlin.