Nemzetközi gazdaság

Az EU arra kéri az európai bankokat, hogy növeljék az alapvető ásványi nyersanyagforrások finanszírozását

Az Európai Unió kihívásokkal szembesül a zöldátállás terén: 27 tagország jogszabályait kell összehangolnia a tiszta energia és az energiaátalakítás alapanyagainak biztosítására.

Thierry Breton európai biztos ezen a héten sürgette az európai finanszírozókat, hogy támogassák még jobban az energetikai átálláshoz szükséges ásványi nyersanyagok beszállítóit, miközben az előkészíti a Green Deal tervét – írja a Reuters.

European commissioner for internal market Thierry Breton leaves the Presidential Elysee Palace in Paris, on December 12, 2022.
Thierry Breton belső piacért felelős európai biztos távozik az elnöki Élysée-palotából Párizsban 2022. december 12-én.
 Fotó: AFP

Az EU várhatóan március 8-án mutatja be az alapvető nyersanyagokról szóló törvényét, amelynek célja, hogy az elektromos járművekhez szükséges ásványi nyersanyagokkal biztosítsa a blokk ellátását, többek között lítiummal, kobalttal, nikkellel, mangánnal és grafittal.

Breton két fontos problémát emelt ki: 

  • az első az olyan országoktól való túlzott függés, mint például Kína, amely az elektronikai cikkekhez, autókhoz és a gépekhez használt magnéziumot állítja elő,
  •  másodikként a kereslet várható „kolosszális” növekedését jelölte meg.

„Azt szeretném, ha befektetnének a nyersanyagláncban zajló műveletekbe” – mondta Breton az európai bankok, köztük a Société Générale, a Deutsche Bank és a Santander Group kerekasztal-beszélgetésén.

Néha kihívásokkal kellett szembenézniük: itt Európában a helyi ellenállás, a hosszadalmas eljárások miatt, vagy a gazdasági indokok hiánya okán; a világ többi részén pedig azzal vádolhatják önöket, hogy alacsony környezetvédelmi és szociális normákkal rendelkező projekteket támogatnak

– tette hozzá hétfőn a brüsszeli Berlaymont hotelben tartott előadásán.

Mivel a blokknak 27 tagország jogszabályait kell összehangolnia, lemaradásban van más nyugati országokhoz, 

például az Egyesült Államokhoz és Kanadához képest, amelyek már törvényjavaslatokat nyújtottak be a tiszta energia és az energiaátalakítás nyersanyagainak biztosítására.

Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen a múlt héten azt mondta, hogy az EU rendelkezésre bocsátja az Európai Szuverenitási Alapot, hogy megakadályozza a cégek Egyesült Államokba való áttelepülését. Breton szerint az EU reméli, hogy Ukrajnát és más országokat is be tudja vonni az akkumulátorágazat kiépítésébe.

Természetesen nem csak Európában fektethetünk be. Ezért stratégiai partnerségeket alakítottunk ki Kanadával, Ukrajnával, Namíbiával és Kazahsztánnal, és folyamatban lévő tárgyalásokat folytatunk más országokkal

– mondta.


 

Kapcsolódó cikkek