Emmanule Macron francia elnök felszólította az Európai Uniót, hogy adjon erőteljes választ az amerikai kormány inflációcsökkentési törvény (IRA) néven ismert zöldtámogatási csomagjára, és közös finanszírozással tegyék versenyképessé a régió gazdaságát – írta a Bloomberg.

BRUSSELS - Prime Minister of France Emmanuel Macron on arrival for the European summit. The EU leaders will talk about, among other things, the Russian war against Ukraine and the energy crisis. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out (Photo by JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP) European summit on Ukraine and the energy crisis, among other th
Fotó: Jonas Roosens / AFP

Miután Biden és Macron nem tudott megegyezni az amerikai klíma- és adótörvény kiterjesztéséről, a francia elnök egyre keményebben harcol azért, hogy az is megerősítse gazdasága védelmét. 

Gyorsabban kell haladnunk, egyszerűsítenünk kell a szabályainkat, és olyan szintű támogatást és makrogazdasági választ kell adnunk, nemzeti és európai szinten is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy lépést tarthassunk az amerikaiakkal

– mondta a francia elnök újságíróknak az uniós vezetők brüsszeli találkozója előtt, ahol a kérdésről tárgyalnak majd.

Macron és kollégái már többször is nyíltan felszólaltak a 369 milliárd dolláros IRA ellen, amely véleményük szerint tisztességtelen előnyt biztosít az észak-amerikai iparnak. Míg Kanada és Mexikó is részt vehet ebben a programban, az unió ezt nem tudta elérni, és emiatt a Kereskedelmi Világszervezethez fognak fordulni gazdasági diszkrimináció miatt.

„Bár szövetségesek vagyunk, Európának muszáj lesz így válaszolnia, hogy megerősítsük ipari bázisunkat, és versenyképesek maradjunk” – mondta Macron. 

Az uniós vezetők az Európai Bizottságot bízták meg, hogy dolgozzon ki javaslatokat a blokk gazdasági, ipari és technológiai bázisának megőrzésére. Az első ilyen tervet – amely nagy mozgásteret biztosítana a tagállamok számára, és meglévő uniós pénzeket irányítana át a vállalati fejlesztésekre – Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke szerdán mutatta be.

Olaf Scholz német kancellár ennél mérsékeltebb választ adna, ő nemzeti alapra építené a programot, uniós forrásokkal finanszírozva, Németország már most tízmilliárd eurót tervez a tiszta technológiák fejlesztésére költeni. Ezt támogatta Mark Rutte holland miniszterelnök is, aki visszautasította a közös finanszírozás javaslatát.

A német és holland irány azonban egyenlőtlen fejlődést hozna az unió határain belül, ugyanis a tagállamok nem rendelkeznek ugyanakkora forrásokkal. Ez szembemenne az alapkezdeményezéssel, amely a teljes blokk fejlesztését szorgalmazná. Ezzel szemben egy „szuverenitási alap” bevezetésével mindenki egyenlően jutna hozzá a zöldátállás támogatásához és annak előnyeihez.

Ma azt látjuk, hogy az országok túl gyakran próbálnak egyedül dolgozni, amit egyelőre a leggazdagabb tagállamok meg is tehetnek. Hamarosan azonban mindannyian a tartalékaink végére érünk, és akkor szükség lesz az összetartásra

– mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön.