Nemzetközi gazdaság

Elkerülik a nyugdíjat a belga atomerőművek

Az ország 2025-ig kivezette volna az atomenergiát, ám az orosz–ukrán háború felülírta a terveket.

Egyezségre jutott a belga kormány és a francia Engie hétfőn arról, hogy 2026-tól meghosszabbítják az országban működő hét atomerőműből kettőnek az élettartamát. A felek hónapok óta tárgyaltak a reaktor üzemideje meghosszabbításának feltételeiről, miután tavaly márciusban Belgium eldöntötte, hogy kiterjeszti az erőművek élettartamát az ország energiabiztonságának 2025 utáni garantálása érdekében.

Fotó: John Thys / AFP

Az erőműveket a francia cég és a belga állam 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalata üzemelteti majd. A megállapodást bejelentő belga miniszterelnök, Alexaner De Croo szerint a lépés lehetővé teszi, hogy Belgium visszaszerezze az uralmat energetikai sorsa felett.

Mint mondta, a múltban gyakran előfordult, hogy a belga energiapolitikáról nem Belgiumban, hanem más fővárosokban döntöttek, azonban ennek vége, a döntések ismét Belgiumban születnek.

A belga állam korábban 2022 és 2025 között a nukleáris energia kivezetését tervezte, ám az Ukrajna elleni orosz invázió felülírta a terveket – írja az Euronews.

Nem mond le az atomenergiáról Hollandia, két új erőmű építésébe kezdenek

Flandria társberuházóként részt kíván venni az ötmilliárd eurós projektben.

 

Belgium Alexander de Croo atomenergia nukleáris energia
Kapcsolódó cikkek