BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkerülik a nyugdíjat a belga atomerőművek

Az ország 2025-ig kivezette volna az atomenergiát, ám az orosz–ukrán háború felülírta a terveket.

Egyezségre jutott a belga kormány és a francia Engie hétfőn arról, hogy 2026-tól meghosszabbítják az országban működő hét atomerőműből kettőnek az élettartamát. A felek hónapok óta tárgyaltak a reaktor üzemideje meghosszabbításának feltételeiről, miután tavaly márciusban Belgium eldöntötte, hogy kiterjeszti az erőművek élettartamát az ország energiabiztonságának 2025 utáni garantálása érdekében.

Fotó: John Thys / AFP

Az erőműveket a francia cég és a belga állam 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalata üzemelteti majd. A megállapodást bejelentő belga miniszterelnök, Alexaner De Croo szerint a lépés lehetővé teszi, hogy Belgium visszaszerezze az uralmat energetikai sorsa felett.

Mint mondta, a múltban gyakran előfordult, hogy a belga energiapolitikáról nem Belgiumban, hanem más fővárosokban döntöttek, azonban ennek vége, a döntések ismét Belgiumban születnek.

A belga állam korábban 2022 és 2025 között a nukleáris energia kivezetését tervezte, ám az Ukrajna elleni orosz invázió felülírta a terveket – írja az Euronews.

Nem mond le az atomenergiáról Hollandia, két új erőmű építésébe kezdenek

Flandria társberuházóként részt kíván venni az ötmilliárd eurós projektben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.