A nyolcadik európai polgári kezdeményezés (European Citizens’ Initiative, ECI) vált sikeressé, több mint 1,1 millió uniós polgár támogatta, hogy tiltsák be az uszonyok kereskedelmét – közölte az Európai Bizottság.

cápauszony
Fotó: Shutterstock

Az iniciatíva szerint véget kell vetni Európában az uszonyok importjának, exportjának és tranzitjának, kivéve, ha ezek a kereskedelmi forgalomba kerülő állat testének részét képezik.

A bizottság képviselői a következő hetekben ülnek össze a szervezőkkel, hogy megvitassák a következő lépéseket. Sor kerül nyilvános meghallgatásra is, és a bizottságnak július 11-ig kell közzétennie hivatalos válaszát a megcélzott intézkedésekkel együtt: terveznek-e jogszabály.változtatást, egyéb lépést, vagy nem tartják szükségesnek a fellépést.

cápa
Fotó: Shutterstock

Ismeretes, a korábbi ECI-k közül majdnem egy évtizedes küzdelem után sikeres volt az európai nemzetiségek védelmét igénylő Minority SafePack is, amelyet  1,22 millióan támogattak, de tulajdonképpen  majdnem egy évtizedes küzdelem után, tavaly őszre végleg elbukott abban az értelemben, hogy – bár az Európai Parlament és a Bundestag is a kezdeményezés mellé állt – az Európai Bizottság a célok támogatása mellett nem látta szükségét további jogszabályalkotásnak, és az unió törvényszéke ez ellen nem emelt kifogást.

Elbukott a Minority SafePack, az EU-törvényszék szerint sem kell védeni a nemzeti kisebbségeket

Az Törvényszéke elutasította a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés szervezőinek az Európai Bizottság azon döntése elleni keresetét, amely szerint a brüsszeli testület nem tesz lépéseket új uniós jogszabályalkotásra a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében – erről az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága tájékoztatott szerdán.

A most sikerre vitt cápa-ECI elindítására a szervezők szerint azért volt szükség, mert bár az uszonyok levágása az uniós hajókon és vizeken tilos, és a kifogott cápákat velük együtt kell partra vinni, az unió mégis az uszonyok legnagyobb exportőre és az uszonykereskedelem egyik globális központja. 

A cápák kihasználásában az EU főszereplő, és mivel az ellenőrzés ritka, az illegális uszonykereskedelem folytatódik. 

Tipikus, hogy a halászhajókon levágják a kifogott cápák uszonyát, és az állatot visszadobják a vízbe, ahol elpusztul. Az így megölt cápák száma elérheti az évi százmilliót is globálisan, és egyes cápafajok emiatt a kihalás szélére kerültek.