Nemzetközi gazdaság

Feloldották Phenjan zárlatát

Észak-Korea fővárosát múlt hét közepén zárták le. Phenjan tagadja, hogy a koronavírus elharapódzott az országban.

Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint. A diplomáciai képviselet a Facebookon tette közzé az észak-koreai külügyminisztérium bejelentését a karantén feloldásáról.

People wearing face masks to prevent COVID-19 infections walk in Pyongyang on Jan. 24, 2023. 
Phenjan
Feloldották Phenjan zárlatát. Fotó: Getty Images

Észak-Korea szerdán a Phenjanban élő külföldi diplomatákat is otthonmaradásra és napi négy lázmérésre szólította fel a szezonális légzőszervi megbetegedések, egyebek között az influenza terjedése miatt, a Covid–19-et nem említették.

Az Észak-Koreával foglalkozó szöuli NK News hírportál vasárnap azt közölte, hogy a hét végén – műholdfelvételek tanúsága szerint – Phenjanban máris lakosok ezrei tódultak a szabadba, hogy gyakoroljanak az észak-koreai néphadsereg 75 éves fennállása alkalmából, február 8-án rendezendő ünnepségekre.

Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy koronavírusos megbetegedést találtak a világtól elzárt országban, augusztusban azonban máris győzelmet hirdettek a vírus felett,

és mivel a tesztelés sosem vált széles körűvé, a Covid–19-cel kapcsolatos megbetegedések és halálozások pontos száma azóta sem ismert.

Phenjan mindazonáltal már akkor leszögezte: a megbetegedésekért Dél-Korea a felelős, a vírus ugyanis a dél-koreai ellenzéki csoportok által hőlégballonokkal Észak-Koreába juttatott, Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt bíráló röplapokon került be a kommunista országba.

A phenjani kormányzat – július végéig – csupán a lázas megbetegedések napi számát közölte, amely a mintegy 25 milliós országban elérte a 4,77 milliót. A kormány 74 halálos áldozatot jelentett.

Elképesztő hiba: egy déli katona véletlenül Észak-Korea irányába lövöldözött

Phenjan részéről egyelőre nem észleltek különösebb reakciót.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek