Külföldi szakértők szerint legalább egymillió halottja lehet az idén a kínai koronavírus-járványnak, miután a kormányzat hirtelen gyökeres fordulatot téve megszüntette az eddigi szigorú zéró tolerancia politikáját. Az állami sajtó próbálja győzködni az embereket, hogy nincsen komoly baj.

Tourists are pictured in Beijing, China on, 2022
Pekingbe kezdenek visszatérni a turisták. 
Fotó: AFP

A kommunista párt hivatalos lapja kínai szakértőket idézett, akik szerint a fertőzés a legtöbb ember számára csak viszonylag mérsékelt problémát okoz.

A kijelölt pekingi kórházakban kezelt fertőzöttek mindössze 3-4 százaléka súlyos vagy kritikus állapotban lévő beteg

– nyilatkozta a lapnak Tong Csao-huj, a Csaojang Kórház alelnöke. Kang Jan, a szecsuani egyetem klinikájának vezetője szintén azt állította, hogy az elmúlt három hét alatt összesen 46 ember kellett felvenni az intenzív osztályra, ami a Covid-tünetekkel jelentkező fertőzötteknek csupán az 1 százaléka. 
Ehhez képest a Reutersnek szemtanúk arról számoltak be, hogy a sanghaji kórházak tele vannak, a folyosókon is fekszenek intravénás kezelést kapó betegek. 

Hivatalosan viszont hétfőn ismét csak három halálos áldozatot jelentettek az országból, amivel a halottak száma a járvány kezdete óta 5253-ra emelkedett.

A nemzetközi közösség nem hisz ezeknek a számoknak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is sürgeti a kínai hatóságokat, hogy rendszeresen osszanak meg a kórházi kezelésekre, halálesetekre és védőoltásokra vonatkozó valós idejű statisztikákat. A WHO felkérte Pekinget, hogy a technikai tanácsadó csoport kedd délutáni ülésén mutassák be a vírusszekvenálással kapcsolatos részletes adatokat. Az ülés előtt a WHO szóvivője elmondta, hogy részletes vita várható a Kínában és világszerte keringő változatokról, és a kínai tudósok várhatóan előadást tartanak.

Peking, 2023. január 3.Védőmaszkot viselő férfi egy pekingi gyógyszertárban 2023. január 3-án. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával. A járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok. A tudósok figyelmeztették Kínát, hogy az ország a koronavírus-fertőzések többszörös hullámával néz szembe, mivel az Omikron-változat mutálódik. Shan Lu Liu, az Egyesült Államok Ohio Állami Egyetemének virológusa szerint az újbóli fertőzések aránya növekedni fog, ha a vakcina elleni védettség csökken
A vásárlási kedv csak a patikákban az igazi. 
Fotó: Mark R. Cristino / MTI / EPA

Egyes szakértők kételkedtek abban, hogy Kína különösebben nyitott és őszinte lesz. Közéjük tartozik Alfred Wu, a Szingapúri Nemzeti Egyetem docense. „Legszívesebben megtartanák az adatokat maguknak, azt mondanák, semmi sem történt, nincs semmi újdonság. Én is úgy vélem, hogy nincs semmi újdonság, de a probléma az, hogy az átláthatóság Kínával kapcsolatban mindig is kérdéses volt” – vélekedett.
Az Egyesült Államok, Franciaország és több más ország már korábban bejelentette, hogy negatív tesztet követel a Kínából érkező utasoktól, Belgium pedig közölte, hogy a repülőgépek szennyvizét új változatokra is tesztelni fogja. 

Az Európai Unió egészségügyi tisztviselői szerdán tárgyalnak az összehangolt válaszlépésekről.

Bár a Frontiers of Medicine című szaklapban nemrég közölt tanulmány szerint a jelenlegi járványhullám tavaly év végén valószínűleg több nagyvárosban, például Pekingben és Sanghajban tetőzött már, vidéken ez várhatóan január közepén történik meg. 

Ennek ellenére nő az aggodalom a világ második legnagyobb gazdaságának rövid távú növekedési kilátásaival kapcsolatban. Egy kedden közzétett felmérés eredménye szerint decemberben az egymást követő ötödik hónapban csökkent már a feldolgozóipar teljesítménye, a múlt hónapban pontosan azért, mert a váratlan nyitás következtében drasztikusan megugrott a koronavírus-fertőzések száma.

--File--Workers work in the Rhino Smart Manufacturing Platform in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 16 September 2020.Alibaba officially luanched the first new manufacturing platform in the world, Rhino Smart Manufacturing Platform, with the launch of the No. 1 Project Rhino Manufacturing Factory in Hangzhou city. New manufacturing is one of the "Five News" strategies outlined by Alibaba, and Rhino Smart Manufacturing is the biggest innovation in the Internet industry this year.
Decemberben a járványhullám miatt esett vissza a feldolgozóipar teljesítménye. 
Fotó: AFP

A Caixin Insight Group kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének adatai szerint az ágazat beszerzésimenedzser-indexe 49 pontra süllyedt a novemberi 49,4 pontról az elemzők által várt 48,8 pont helyett. Csökkent a termelés, az exportértékesítés és az új megrendelés, és április óta a legnagyobb mértékben a vásárlási aktivitás is. Az Apple beszállítója, a Foxconn csengcsoui üzemében decemberben csak a tervezett mennyiség 90 százalékát voltak képesek legyártani. 

Emlékezetes, hogy ebben a gyárkomplexumban még a járványkorlátozások idején súlyos lázongások törtek ki, és sajtóértesülések szerint a cég alapítója lobbizta ki a fordulatot a kínai vezetőknél, azzal érvelve, hogy veszélybe kerülhet az országnak a világ műhelyeként élvezett státusza.