Nemzetközi gazdaság

Folytatódnak a harcok Szoledar városánál

Az ukránok szerint az oroszok megpróbálják átvenni az ellenőrzést a Donyeck megyei városban. Szoledarnál véres harcok zajlanak.

Az orosz erők a Donyeck megyei Bahmut irányában megpróbálják átvenni az ellenőrzést az ukrán hadsereg utánpótlási útvonalain és elfoglalni Szoledar városát, a harcok folytatódnak – írta szerda esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region DONETSK, UKRAINE - JANUARY 08: Ukrainian soldier in his position as a tankman as Russia-Ukraine war continues on the Bakhmut frontline in Donetsk, Ukraine on January 08, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Szoledar
Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

A jelentés szerint az orosz erők fő erőfeszítései Donyeck megye teljes elfoglalására tett kísérletekre összpontosulnak, és támadó hadműveleteket hajtanak végre Bahmut irányában.

Az orosz erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést Szoledar városa és egységeink utánpótlási útvonalai felett, súlyos veszteségeket szenvednek, a harcok folytatódnak

– írta a közlemény.

Az ukrán vezérkar ehhez hozzáfűzte, hogy az orosz csapatok sikertelen támadó műveleteket hajtanak végre a Donyeck megyei Avgyijivka irányában. A Harkiv megyei Kupjanszk és a Mikolajiv megyei Novopavliszke térségében az oroszok igyekezne javítani a taktikai pozícióikon, a donyecki régióban lévő Limannál, valamint Zaporizzjánál és Herszonnál pedig védekeznek.

A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők két rakéta- és 22 légi csapást indítottak, továbbá 18 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Ukrajna-szerte továbbra is fennáll a kritikus infrastruktúra elleni légi és rakétatámadások veszélye.

Az ukrán légierő szerdán 13 csapást mért az orosz hadi gócpontok ellen, és három támadást ellenséges légvédelmi rakétarendszerek állásaira.

Lelőttek egy orosz Ka–52-es helikoptert és két felderítő drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek egy ellenséges parancsnoki állásra, négy élőerő- és haditechnikai koncentrációs területre, valamint három lőszerraktárra mértek csapást – zárult a vezérkari jelentés.

Valerij Geraszimov lett az ukrajnai orosz haderő parancsnoka

A vezérkari főnököt nevezte ki az orosz egyesített haderőcsoport élére Szergej Sojgu védelmi miniszter. A 67 éves Geraszimov korábban Szíriában is bizonyított.

 

Szoledár Ukrajna
Kapcsolódó cikkek