Vargyay Péter volt az első, aki a leomló a magyar–horvát schengeni határt útlevél-ellenőrzés nélkül léphette át Udvarinál 2023 első percében. A Bama helyszíni beszámolója szerint a bajai férfi leparkolta gépkocsiját a közelben, majd biciklire pattant, és azzal közelítette meg a határátkelőt. A sajtó érdeklődésére elmondta, hogy első akart lenni a történelmi határbontásnál, ezért igyekezett szilveszter éjjelén a helyszínre. 

Euro And Croatian Kuna Notes As Croatia Prepares To Join Euro Ten euro notes and Croatian fifty kuna notes are seen in this arranged photograph in London, U.K., on Tuesday, May 21, 2013. Croatia, which will join the European Union on July 1, is tapping markets for financing to keep the budget deficit under control and help steer its economy out of recession. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Azt nem tudni, hogy hová ment, és eurót vitt-e magával, hiszen a nap másik, horvát szempontból sokkal fontosabb fejleménye a nemzeti deviza, a kuna nyugdíjazása, és a közös európai pénz, az euró bevezetése volt

Amint arról többször is beszámoltunk, 

Horvátország huszadik uniós tagállamként csatlakozott a schengeni övezethez, ami praktikusan azt jelenti, hogy az uniós polgárok ellenőrzés nélkül léphetik át a határait. 

Udvariban is, ahol éjfél előtt hangos visszaszámlálással, a sorompók felnyitásával köszöntötték az új évet és a könnyítéssel elsőként élő utasokat. Akik a beszámoló szerint kevesebben voltak, mint a magyar és a horvát sajtó képviselői és határrendészek együttvéve, mivel az év fordulója amúgy meglehetősen kevés embert ösztökélt a szomszédolásra. Magyar oldalról egy osztrák és egy német illetőségi személyautó és egy busz érkezett, mindháromban hazatérő vendégmunkásokkal.

ANDRLIC, Mladen; CSERESNYÉS Péter; PÁCSONYI Imre; GUGÁN János; SIFTER Rózsa; DEMCSÁK Csaba
Letenyén a horvát külügyminiszter volt a díszvendég. 
Fotó: Varga György / MTI

Letenyén politikusok is kivették a részüket az ünnepélyes határbontásból. A távirati iroda tudósítása szerint tiszteletét tette Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Cseresnyés Péter parlamenti képviselő, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Sifter Rózsa főispán, Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet és Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete. Ők együtt emelték a magasba éjfélkor a sorompót a Letenye–Goricani határátkelőnél.

Legmagasabb rangú meghívottként ott volt és beszédet is mondott Gordan Grlic Radman horvát külügyekért és európai ügyekért felelős miniszter, aki kiemelte, hogy 

a schengeni belépésük megkönnyíti és egyben javítja, előmozdítja a határokon átnyúló együttműködést. 

Hatalmas előrelépés gazdasági téren ez két olyan nemzetnek, amelynek 800 éves közös történelme van – mondta.

Letenye, 2023. január 1.Autóst ellenőriznek a Letenye-Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfél előtt. Horvátország január elsejétől huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált.MTI/Varga György Letenye, 2023. január 1.
Autóst ellenőriznek a Letenye-Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfél előtt. Horvátország január elsejétől huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált.
MTI/Varga György
Szilveszter előtti utolsó ellenőrzés a magyar–horvát határon, Letenyénél.
Fotó: Varga György / MTI

Cseresnyés Péter, a térség parlamenti képviselője szerint a határellenőrzés megszűnésével mindkét oldalon új együttműködési lehetőséghez jutottak a vállalkozók, és a rokonok közötti kapcsolattartás is könnyebbé válik, ahogy 

az Adriára is gyorsabban juthatnak le (és vissza) a magyarok. 

Horvátország schengeni övezetbe belépésével a horvát–magyar határon 15, a horvát–szlovén határon pedig 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés. Románia és Bulgária a legjobb esetben már az idén csatlakozhat a schengeni övezethez.