Ausztrália 40 amerikai Black Hawk helikoptert rendelt, miután az Airbusszal felbontottak egy megrendelést, arra hivatkozva, hogy a meglévő európai gépeikkel nem elégedettek. Az ügylet az ausztrál és az amerikai haderő további közeledését jelenti. A csendes-óceáni térségben mindkét ország a Kína jelentette hatalmi kihívással néz szembe.

Black,Hawk,Military,Helicopters,Fly,At,Sunrise,Across,The,Boundless Black hawk military helicopters fly at sunrise across the boundless sea. 3D Rendering
Fotó: fShutterstock

A váltást már 2021-ben bejelentették, de csak most lett hivatalos az elhatározás, ugyanis tavaly az új munkáspárti kormány felülvizsgálta elődje döntését a hatalmas, 2,1 milliárd dollárra rúgó költség miatt.  

A Franciaországban alapított, ma hollandiai székhelyű Airbus jelentős ügyletet veszít el, és 2021-ben az ausztrálok egy még nagyobb léptékű, 63 milliárd dolláros ügyletet is felmondtak a francia Naval Grouppal, helyettük az amerikaiaktól vagy a britektől vennének atom-tengeralattjárókat.

A Black Hawk helikopterek gyártójára, a Lockheed Martinhoz tartozó Sikorskyra szintén ráfér a vigasz, hiszen az amerikai hadsereg – lezárva egy évekig tartó versengést – úgy döntött, hogy nem a Sikorskytól, hanem a Textron csoport Bell nevű tagjától rendel a kiöregedő Black Hawkjai helyébe álló helikoptereket.

Több mint kétezer középosztályú UH–60 Black Hawkot vonnak ki a forgalomból, a Sikorsky elvesztette beszerzés értéke a következő évtizedekben 70 milliárd dollár körül lehet – írta az év végén a Reuters.

Tavaly Norvégia is visszamondott egy francia helikoptermegrendelést. Néhány héttel ezelőtti hír, hogy Horvátország is Black Hawkokat vesz.

Amerikai helikoptereket vett Horvátország

Új amerikai katonai helikopterekre cseréli régi szovjet technikáját Horvátország. Az első négy Black Hawk már meg is érkezett Zágrábba, a régi gépek pedig sajtóhírek szerint hamarosan Ukrajnában landolhatnak.