Mark Rutte holland miniszterelnök a menekültek regisztrációjának megújítását követelte az EU külső határain – írja a SchengenVisaInfo.com. Az osztrák kancellárral, Karl Nehammerrel folytatott találkozóján elmondta, hogy Schengen nem maradhat fenn, ha nem újítják meg a dublini szabályozást.

Mark Rutte holland miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt.
Fotó: Alex Halada

A holland miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy segítsen megvédeni az EU külső határait azzal, hogy támogatja Bulgária határvédelmét.

Emellett hangsúlyozta, hogy a Németország, Csehország, Szlovákia, Szlovákia, Magyarország, valamint Szlovénia között jelenleg érvényben lévő határellenőrzések azt bizonyítják, hogy a schengeni rendszer megbukott.

Karl Nehammer osztrák kancellár ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a február 9-én és 10-én tartandó rendkívüli uniós csúcstalálkozón megtárgyalják a bevándorlókkal kapcsolatos problémákat.

Az Európai Bizottság a visszatoloncolások számának növelésére tesz kísérletet: a hónap elején az új javaslatot terjesztett elő az európai országokba illegális módon bejutni próbáló menekültek visszatoloncolására vonatkozóan.

A határvédelem a fő oka annak, ami miatt az osztrák hatóságok ellenezték a schengeni övezet további bővítését, támogatva Bulgária és Románia csatlakozását a blokkhoz. Emellett az osztrák hatóságok nemrégiben azt javasolták, hogy különítsenek el 2 milliárd eurót a Bulgária és Törökország közötti közös határon lévő kerítések javítására.

Az Európai Bizottsághoz intézett ilyen javaslatot azonban az Európai Bizottság elutasította, miután a Bizottság közölte, hogy az ilyen tervekhez nem áll rendelkezésre elég anyagi forrás.