Nemzetközi gazdaság

Katar és Amerika az LNG-export élén

Az import terén ismét Japán az élen, miután visszaszerezte az első helyet Kínától.

Noha az idei év első felében úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok egyedül lesz a legnagyobb LNG-exportőr 2022-ben, a freeporti terminálban kiütött tűz, majd a létesítmény lezárása miatt végül a dobogó legfelső fokára Katarral holtversenyben állhatott fel az amerikai LNG-ipar, miután mind a két ország 81,2 millió tonnát (kb. 110 milliárd köbméter) dobhatott piacra a szuperhidegre hűtött nyersanyagból. A harmadik helyen Ausztrália található a nagy LNG-exportőrök versenyében a Bloomberg számításai szerint.

Second LNG shuttle tanker arrived off the island of Rügen 27 December 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Sassnitz: The LNG shuttle tanker "Coral Favia" lies at anchor off the port of Sassnitz. The second of a total of three liquefied natural gas shuttle ships for the planned LNG terminal in Lubmin lies ready off Sassnitz in the Baltic Sea. According to the investor Deutsche Regas, the third ship will not dock until commissioning is in prospect. This is not expected until early 2023. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Second LNG shuttle tanker arrived off the island of Rügen
Fotó: Stefan Sauer / AFP

Noha a tervek szerint a freeporti terminál a hónapban újrakezdi működését, az Egyesült Államok nem biztos, hogy sokáig maga mögé tudja utasítani közel-keleti vetélytársát, ahol a kapacitások jelentős bővítése zajlik gőzerővel, melynek eredménye 2026-tól érhet be igazán. 

A palagáz forradalma az Egyesült Államokban így is rendkívüli fejlemény, hiszen alig pár éve az amerikaiak még mint LNG-importőrök játszottak fontos szerepet.

2022-ben nem csupán a legnagyobb exportőr, de a legnagyobb importőr személye is változott az előző évhez képest, Japán visszaszerezte az első helyet a zéró-Coviddal küzdő, ám vezetéken feltehetőleg több gázt importáló Kínától.

Ha az Európai Uniót egyetlen országként kezelnénk, valószínűleg az területén neki jutna az első helyezés, hiszen január és október között 105 milliárd köbméter (közel 77 millió tonna) cseppfolyósított gáz érkezett a kontinensre.

 

LNG Egyesült Államok gázpiac Katar
Kapcsolódó cikkek