A Fox médiabirodalom elnökét, Rupert Murdochot csütörtökön és pénteken eskü alatt fogják kihallgatni abban a rágalmazási perben, amelyet a csatornájának a 2020-as amerikai elnökválasztás után a szavazathamisításokról szóló, később megalapozatlannak bizonyuló anyagaival kapcsolatban indítottak – adta hírül a Reuters.

Rupert Murdoch
Vallomást tesz a rágalmazási perben Rupert Murdoch.
Fotó: AFP

A rágalmazási pert a Dominion Voting Systems nevű vállalat indította. A választási technológiával foglalkozó cég szerint a Fox News valótlanul állította, hogy az ő gépeiket használták a választás manipulálására, hozzásegítve a republikánus Donald Trump legyőzéséhez a végül elnökké választott demokrata kihívóját, Joe Bident.

A Dominion 1,6 milliárd dolláros kártérítést követel a Foxtól.

A most 91 éves Rupert Murdoch a legismertebb és legfontosabb személyiség, akit kihallgatnak ebben az ügyben. A médiamágnást decemberben már kihallgatták, akkor videóhíváson keresztül hallgatta meg a bíróság.

A Fox News azzal érvelt, hogy joga volt tudósítani a Donald Trump és ügyvédei által felhozott választási csalási vádakról. Álláspontjuk szerint a Dominion pere aláássa a sajtószabadságot.

A Fox korábban azt állította, hogy nincs nagyobb hírértékű esemény, mint az Amerikai Egyesült Államok elnökéről tudósítani, aki a választási csalásokkal kapcsolatos állításokat tesz.

2021-ben a bíróság elutasította a csatorna arra vonatkozó kérelmét, hogy ejtsék az ügyet.

A Dominion szerint a Fox tudatosan terjesztett róluk valótlan állításokat.

Rupert Murdochot csütörtökön és pénteken személyesen hallgatják ki Los Angelesben, a delaware-i bíróságon benyújtott beadvány alapján. Az ülés zárt lesz, a nyilvánosság és a sajtó nélkül rendezik meg.

Doug Mirell, a rágalmazási perekre szakosodott ügyvéd elmondta, hogy szerinte a Dominionnak bizonyítékai vannak a tényleges rosszhiszeműségre, vagyis arra, hogy a Fox műsorvezetői azt követően is tudatosan tényként beszéltek a választási csalósról, miután bebizonyosodott, hogy az állítások hamisak.

A Dominion 2021 márciusában benyújtott keresetében azt állította, hogy a Fox amiatt adott hangot ilyen arányban a csalással kapcsolatos elméleteknek, hogy növelni tudja nézettségét, és felülkerekedjen a médiaversenyben a jobboldali versenytársain, mint például a One America News Networkön – amelyet egyébként a Dominion szintén beperelt.

Az ügyben április 17-én kezdődik meg az öthetesre tervezett tárgyalás.

Újabb ötoldalnyi titkosított dokumentumot találtak Biden házában

A hírt a Fehér Ház jelentette be szombaton, egyre nagyobbra duzzad a titkosítási botrány.