Csütörtökön 24 órás sztrájk lép életbe Franciaországban, leáll a vasút, a metró és repülőjáratokat is törölni kell, ezenfelül az iskolák többsége sem nyit ki és a kórházi dolgozók is sztrájkolnak. Országszerte a nagyobb városokban demonstrációkat is tartanak Emmanuel Macron elnök tervezett nyugdíjreformja ellen.

Fotó: AFP

A francia elnök és kormánya egy olyan tervezetet nyújtott be a parlament elé, amely szerint 62-ről 64-re emelik a nyugdíjkorhatárt. A sztrájk azért is kiemelt jelentőségű, mert azon ritka alkalmak egyike, amikor mind a nyolc nagy francia szakszervezet összefogott, és koordináltan lépnek fel az elnök ellen. Reményeik szerint legalább egymillió ember csatlakozik a munkabeszüntetéshez, amelyet újabbak követnek majd. 

Várhatóan a következő sztrájkok ennél is hosszabbak, két-, illetve háromnaposak lehetnek.

 

Csütörtökön a repülőjáratok mintegy 20 százalékát kell törölni az előrejelzések szerint, de a tanárok és az óvodai dolgozók 70 százaléka sem veszi fel a munkát, így az iskolák többsége is bezár. Az országot pedig megbénítja a vasúti dolgozók sztrájkja – írja a Bloomberg.

Ez egy fájdalmas csütörtök lesz 

– mondta a közlekedési miniszter, Clement Beaune.