Pénzbírságra számíthatnak Horvátországban azok a vállalkozók, akik a megadott határidőn belül nem állítják vissza az áraikat az euró bevezetése előtti szintre – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet pénteki ülésén.

Mint elmondta, az indokolatlan áremelések csökkentették az állampolgárok vásárlóerejét, míg az amúgy is magas további növelése kárt okozott a gazdaságnak.

Az árak visszaállítására péntekig szabott határidőt a kabinet.

Plenkovic szerint több vállalkozás azonnal reagált a kormány üzenetére, és korrigálta az árakat a december 31-i szintre, ami jó és példaértékű jelzés. Ugyanakkor figyelmeztetett: amennyiben egyesek továbbra is megsértik a kormány által elfogadott következtetéseket, a kabinetnek még jó néhány eszköz áll rendelkezésére, hogy megvédje az állampolgárokat. Ez esetben

 a termékek árának befagyasztását, az enyhítését célzó támogatások felfüggesztését és az adók emelését említette, de további mélyreható adó- és vámellenőrzéseket is bejelentett.

Fotó: Denis Lovrovic / AFP 

Rámutatott: az illetékes szolgálatokhoz továbbra is sok fogyasztói panasz érkezik, és felszólította az állampolgárokat, hogy továbbra is tegyenek bejelentést minderről.

Vedrana Filipovic Grcic a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségtől a kormány pénteki ülésén elmondta: január 7–11. között 696 ellenőrzést végeztek, ezek közül 178 esetben állapítottak meg indokolatlan áremelést, és 67-ben az euró bevezetéséről szóló törvény rendelkezéseinek megsértését. 

A szabálysértést meghatározó jogszabály lehetővé teszi a pénzbírság kiszabását is, amely a jogi személyek esetén 1300 eurótól 26 ezerig, természetes személyeknél – beleértve az egyéni vállalkozókat is – 660 eurótól 2000-ig terjed – mondta Filipovic Grcic.