Nemzetközi gazdaság

Napi 4,2 millió fertőzöttel tetőzhet Kínában a koronavírus mostani hulláma

Becslések szerint a kínai lakosok csaknem 80 százaléka átesett a betegségen. A koronavírus jelenlegi hulláma Kínában tombol a legerősebben.

A koronavírus újabb, Kínában pusztító hulláma napi 4,2 millió esettel ért tetőpontjára a londoni székhelyű Airfinity kutatóintézet szerdán közzétett elemzése alapján.

Kína koronavírus-járvány
Napi 4,2 millió fertőzöttel tetőzhet Kínában a koronavírus mostani hulláma.
Fotó: Noel Celis

Az intézetnek a hét elején közzétett becslése szerint a Covid december eleje óta mintegy 840 ezer halálos áldozatot szedhetett az ázsiai országban.

A korábban előre jelzett két külön járványhullám helyett vélhetően egyetlen hosszúval kell számolni az ázsiai országban, így vélhetően nő a kórházakra nehezedő nyomás és a halálozások száma is – tette hozzá az Airfinity.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a hét végén ünnepelt kínai újév és az ezzel összefüggő rokonlátogatások, belföldi utazások nyomán várhatóan gyorsul a vírus terjedése.

A kínai járványkutató és betegségmegelőző központ részéről azt közölték,

hogy a lakosok körülbelül 80 százaléka, azaz mintegy egymilliárd ember kaphatta el eddig a vírust.

Kína december elején szakított a járvány 2020-as kitörése nyomán szinte azonnal bevezetett zéró-Covid-politikával, feloldotta a korábbi korlátozásokat és leállította a széles körű teszteléseket is. Ezt követően szinte azonnal emelkedni kezdett a regisztrált fertőzöttek száma, sok helyen pedig gyógyszerhiányról is beszámoltak.

Peking felhagyott a járványadatok rendszeres közzétételével, külföldi szakértők pedig nem bíznak a kínai egészségügyi hatóságok által közölt számokban.

Öt napra karantén alá kerülhet a koronavírus miatt Phenjan

Észak-Korea fővárosát annak ellenére zárnák le, hogy a hivatalos kommunikáció szerint az országban nincs koronavírus. Phenjanban elkezdődtek a pánikvásárlások.

 

 

koronavírus járvány COVID-19 Kína pandémia
Kapcsolódó cikkek