Nemzetközi gazdaság

Öngyilkos merénylet történt Afganisztánban

Legalább öt halálos áldozata van a szerdai merényletnek.

Az afganisztáni tálib rendőrség szerint öt halálos áldozata volt a kabuli külügyminisztérium közelében történt szerdai merényletnek, amelynek kapcsán az AFP francia hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva mintegy húsz-huszonöt lehetséges áldozatról számolt be.

Casualties feared in explosion near Foreign Ministry building in Kabul
KABUL, AFGHANISTAN - JANUARY 11: Police take security measures after casualties were feared after a huge explosion and gunfire were reported outside Afghanistan's Foreign Ministry building in the capital Kabul, Afghanistan on January 11, 2023. Bilal GĂĽler / Anadolu Agency (Photo by Bilal GĂĽler / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Afganisztán Kabul
Öngyilkos merénylet történt Afganisztán fővárosában, Kabulban
Fotó: Bilal Ga14ler / AFP

Dzsamsed Karími, az AFP sofőrje elmondta, hogy autójában várakozott, amikor felfigyelt egy férfira, akinek a vállán Kalasnyikov volt és táskát cipelt. A férfi elhaladt Karími autója mellett, majd néhány másodperc múlva hangos robbanás hallatszott.

A szemtanú szerint húsz-huszonöt áldozata lehetett az öngyilkos merényletnek, de a halottak és a sebesültek számát nem tudta pontosan megmondani.

A robbanást Halíd Zadran, a kabuli rendőrség szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy a merényletben öt civil vesztette életét.

A fővárosban működő Hospital Emergency olasz humanitárius szervezet szerint több mint 40 sebesültet szállítottak be egy kabuli kórházba.

A támadás után a helyszínen készített és a közösségi oldalakon közzétett felvételeken jó néhány holttest látható.

A robbanás egy ellenőrző pontokkal körülvett környéken történt, ahol több minisztérium és nagykövetség található. A merénylet időpontjában nagy volt a forgalom a közterületen.

A közelben lakó Hamid Karzai volt elnök elítélte a terrorcselekményt, mondván az emberiesség elleni bűncselekményt testesít meg, és szembemegy minden emberi és muszlim értékkel. Egyben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Bár az afganisztáni biztonsági helyzet jelentősen javult a tálibok 2021-es hatalomátvétele után, az elmúlt hónapokban sok pokolgépes merényletre került sor, ezek többségét az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet helyi csoportja követte el.

Bíróság elé állítanák Harry herceget, miután beismerte huszonöt tálib megölését

Spare című életrajzi könyvében Sussex hercege arról ír, hogy aktív katonai szolgálata alatt 25 tálib katonát ölt meg Afganisztánban. A beismerés hatalmas felháborodást váltott ki, különösen az afgán közéletben, míg az Egyesült Királyságban a katonai szakértők attól félnek, hogy tönkreteszi a brit–afgán diplomáciai kapcsolatokat, és akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet.

 

Afganisztán Kabul
Kapcsolódó cikkek