Összevizelte magát egy hivatalos rendezvényen, a nemzeti himnusz szavalása közben Salva Kiir, Dél-Szudán 71 éves elnöke. A kínos balesetet sem ő, sem kíséretének tagjai nem észlelték azonnal, csak akkor, amikor már egyértelmű volt, hogy mi történt. Az átnedvesedett nadrágban, saját vizeletében álldogáló elnökről a történteket észlelve hirtelen másra vált a kamera, de ami történt, megtörtént, és arról nemcsak az eseményen jelenlévők szereztek tudomást, hanem mindazok is, akik megnézték a közösségi médiában villámgyorsan elterjedt felvételeket.

Salva Kiir, the President of South Sudan and the chair person of the Sudan People's Liberation Movement (SPLM), attends the meeting of the National Liberation Council at the Freedom Hall in Juba on December 2, 2022.
Salva Kiir, a 2011-ben függetlenné vált Dél-Szudán elnöke .
Fotó: Samir Bol / AFP

Habár az állami műsorszolgáltató nem sugározta a felvételt, azt a társaság munkatársai készítették, és a gyanúsítás szerint ők is szivárogtatták ki azt. 

A legfrissebb hírek szerint ugyanis hat újságírót, az állami műsorszolgáltató munkatársait most letartóztatták.

A felvétel hatalmas vitákat generált, méghozzá több oldalról. 

Egyrészt sokak szerint megkérdőjelezhető, hogy megfelelő egészségi állapotban van-e az ország vezetésére az elnök. A kérdésnek a 2024-re időzített választás ad még nagyobb nyomatékot.

Mások szerint a felvétel kiszivárogtatása etikai kérdés, idős emberről lévén szó, a történtek ráadásul nemcsak az életkor, de egy húgyúti betegség következményei is lehetnek. 

A 2011 óta hatalmon lévő Salva Kiir országa mindeközben belpolitikai konfliktusokkal, éhezéssel és klímaváltozással küzd.

Az újságírók letartóztatásáról beszámoló független amerikai szervezet, az Újságírók Védelmének Egyesülete (Committee to Protect Journalists, röviden: CPJ) helyi képviselője szerint a sajtószabadság sérült a hatósági lépéssel, aminek oka pusztán az, hogy egyes tisztviselőknek nem tetszik, ami róluk a médiában megjelent. Az elfogott alkalmazottakat nem tarthatják fogva a hatóságok, akiknek épp az lenne a feladata, hogy megvédjék a sajtó munkatársait az erőszaktól és megfélemlítéstől.  

A dél-szudáni Újságírók Szövetsége egyetértve ezzel a nyomozás gyors lezárását sürgeti.