BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartós inflációs sokk fenyegeti Ukrajnát

Ukrajna termékeny déli régiói egy részének elfoglalása és a tengeri kikötők oroszok általi blokkolása megnehezítette a zöldségek és gyümölcsök ukrajnai előállítását és az országba történő behozatalát. A folyamatos támadások ellehetetlenítik a termőföldek használatát, ezáltal a lakosságnak az élelmiszerárak további emelkedésével kell szembenéznie.

Az ukrán Állami Statisztikai Szolgálat szerint 2022-ben a termékek és szolgáltatások ára átlagosan csaknem 23 százalékkal emelkedett Ukrajnában. Az élelmiszerárak összességében 27,1 százalékkal nőttek. Különösen a zöldségfélék (68,5 százalék) és a gyümölcsök (27,7 százalék) fogyasztói árának növekedése volt tapasztalható. 

Magnifying,Glass,Focused,On,The,Word,Inflation,On,Ukraine,Flag
Fotó: Shutterstock

A vitaminokkal teli finomságok drágulását elsősorban Herszon és Zaporizzsja megye termékeny földjeinek bombázása idézte elő, a háború előtt ezekről a területekről látták el szinte egész Ukrajna zöldség- és gyümölcsszükségletét. Az üzemanyag, a vetőmag és a műtrágya drágulása további kihívás elé állította a mezőgazdasággal foglalkozókat. Emellett a gazdálkodók egy részét az ország instabil helyzete is visszatartotta. A folyamatos áramszünetek a termény tárolását is megnehezítik. 

Mi várható idén? 

Bármilyen nehézségekbe ütközik is a zöldség- és gyümölcstermesztés, az ukrán kiskereskedők igyekeznek kielégíteni vásárlóik igényeit. Ezért szükség esetén aktívan keresnek és találnak alternatív szállítókat, figyelembe véve a fogyasztók kéréseit. A vezető áruházláncok arról számoltak be, hogy boltjaik polcain a tavalyi évhez képest alig változott a kínálat. 

„Az ATB hálózat üzleteiben a zöldség- és gyümölcskínálat nem változott a tavalyi év azonos időszakához képest. A választék az üzlet földrajzi elhelyezkedésétől függően kis mértékben eltérhet. Tavaly is így volt” – fejtette ki a cég sajtószolgálata. 

A Szilpo hálózat a thai mangótól, a maracujától és a papayától búcsúzott, emellett kismértékben növelték az import arányát olyan árukategóriákban, mint a paradicsom, uborka, káposzta. 

Katerina Nyicsajeva, a Varus cég zöldség- és gyümölcsrészlegének igazgatója megjegyezte, hogy a hálózatnak nehézségei vannak olyan kategóriák ellátásában, mint az ukrán üvegházi zöldségek és zöldségfélék, ami az importtermékek arányának növekedésével járt. Hálózatukban jelenleg nem elérhető a retek és a zeller, amelyeket főként Herszon megyében termesztettek – fejtette ki Nyicsajeva. Hozzátette, hogy az ukrán beszállítók alacsony készlettel rendelkeznek sárgarépából és hagymából, ezeket a termékeket a közeljövőben valószínűleg importálni fogják. 

Az árak emelkedése elkerülhetetlen 

Az ukrán zöldség- és gyümölcspiacot markáns szezonalitás jellemzi: a betakarítás idején az árak alacsonyabbak, majd fokozatosan emelkednek.

„A tavasz közeledtével szezonálisan drágulni fognak a zöldségek és a gyümölcsök, ez a tendencia minden termékre érvényes lesz. Viszont például a burgonya és az alma ára – a jó termés miatt – lassabb ütemben emelkedik” 

– fejtette ki Szvitlana Litvin, az Ukrán Agráripari Klub (UKAB) elemzője. A káposzta és a sárgarépa viszont a szűkösebb kínálat miatt nagyobb mértékben drágulhat. 

Elemzői becslések szerint január folyamán az alma 5,8 százalékkal, kilogrammonként 12,30 hrivnyára (120 forint) drágult. Az importmandarin és -banán ára 8,6 százalékkal, illetve 1,8 százalékkal 72,17 hrivnyára (705 forint), illetve 70,45 hrivnyára (688 forint) nőtt kilónként. Ezzel szemben olcsóbb lett a narancs és a citrom. 

Az ukrán agrárgazdasági intézet becslései szerint 2023. február végére a gyümölcsárak további 7-10 százalékos emelkedése várható, a zöldségek pedig 5-7 százalékkal drágulnak. 

Az ukrán infláció alakulása
 

Nem lesz hiány 

Bár a zöldségek és a gyümölcsök ára folyamatosan drágul, ezekből az élelmiszerekből nem kell hiányra számítani. Az agrárgazdasági intézet számításai szerint Ukrajnában a kínálat elegendő a lakossági kereslet kielégítésére, kizárólag hagymából lehet hiány.

„Idén mintegy harmadával kevesebb hagymát takarítottak be a termesztésre szakosodott Herszon megyében, emellett az Ukrajna által ellenőrzött területeken a kedvezőtlen időjárás miatt alacsony terméshozam és termékminőség is negatívan befolyásolta a mennyiséget”

 – fejtette ki Szvitlana Litvin.

Az elemző szerinte ezt a kérdést részben importtal lehet megoldani, ám ez elég drága lesz, ugyanis az EU-s országokban is drága a hagyma.

„Az előző évhez képest 2022-ben ugrásszerűen, mintegy 43 százalékkal nőtt a zöldségimport. Zöldséget elsősorban Törökországból és Lengyelországból szállítottak Ukrajnába. Jelentős mennyiségben importáltak paradicsomot, hagymát, fokhagymát, káposztát, sárgarépát, céklát és uborkát” – fogalmazott Olekszandr Hmelevszkij gazdasági szakértő. Véleménye szerint szintén már csak azért sem lesz hiány, ugyanis Ukrajna lakossága a háború miatt több millióval csökkent, hiszen sokan a kényszermigráció mellett döntöttek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.