Nemzetközi gazdaság

Titkos információkat osztott meg Kijevben a CIA vezetője Zelenszkijjel

Titokban Ukrajnába látogatott William Burns, és találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel. A CIA igazgatója megosztotta értesüléseit a várható orosz hadműveletekkel kapcsolatban.

A CIA igazgatója, William Burns titokban Ukrajnába látogatott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – számolt be róla a The Washington Post.

Business Underworld Two business people meeting in an isolated place, ukraine- usa- zelensky- cia, top secret, secret meeting
CIA Zelenszkij
Titokban meglátogatta a CIA vezetője Zelenszkijt.
Fotó: Getty Images

Burns a hírek szerint Kijevben egyeztetett az ukrán elnökkel, és főként Oroszország közelgő katonai manővereivel kapcsolatban osztott meg információkat.

A CIA élére 2021 márciusában kinevezett 66 éves diplomata nem először tárgyal az ukrán elnökkel. Ő volt az, aki 2022 januárjában figyelmeztette Zelenszkijt, hogy Oroszország várhatóan megtámadja az országot, és arról is információkat adott át, hogy az oroszok a háború korai szakaszában megpróbálják elfoglalni az Antonov repülőteret.

A CIA szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy milyen információkat osztott meg a szervezet igazgatója az ukrán elnökkel.
Burns szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Oroszország hajlandó lenne a háború békés rendezésére.

A legtöbb konfliktus tárgyalásokkal végződik, de ebben az esetben nem látunk erre hajlandóságot az orosz fél részéről

– nyilatkozta decemberben az amerikai hírszerzés feje.

A találkozóra abban az időszakban került sor, amikor az Amerikai Egyesült Államok bejelentette, hogy újabb 2,5 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának, amelynek keretében több száz páncélozott járművet ad, és a légvédelem megerősítéséhez is hozzájárul.

Az adományok a védelmi minisztereinek pénteki, a németországi Ramsteinben megrendezett találkozója előtt érkeztek.

Az ülés célja, hogy megvitassák az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.

Németország jelezte, hogy nem küldi saját Leopard harckocsijait Ukrajnának, ha Amerika nem küld Abrams tankokat. A csütörtökön bejelentett amerikai fegyvercsomagban nem szerepeltek Abramsok.

Az orosz kémfőnök megint találkozna a CIA igazgatójával

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója, Szergej Nariskin ismét tárgyalna a CIA igazgatójával, mivel az előző megbeszélést tartalmasnak minősítette. Szerinte Oroszország és Kína közös állásponton van.

 

 

CIA William Burns Ukrajna Oroszország Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek