Moszkva arra kényszeríti az oroszországi bankokat, hogy kedvezményes hitelekkel támogassák az Ukrajnában harcoló katonákat, az elhunytak vagy megrokkantak hiteleit pedig el kell engedniük. A kormány intézkedései egyre nagyobb nyomás alá helyezik az országban még szolgáltatásokat nyújtó nyugati bankokat. 

A Raiffeisen Bank JSC in Moscow, Russia, on Wednesday, Feb. 23, 2022. U.S. President Joe Biden's debut set of sanctions on Russia for its actions over disputed Ukrainian territory hit markets with a whimper and were quickly criticized as limited in scope.
A Raiffeisen egyik Moszkvai fiókja.
Fotó: Bloomberg

Csaknem egy év telt el azóta, hogy Moszkva megindította invázióját Ukrajna ellen, s még mindig van néhány olyan nyugati bank, amely pénzügyi szolgáltatásokat nyújt Oroszországban.  A Reuters összefoglalója szerint közéjük tartozik az osztrák Raiffeisen és az olasz UniCredit is. A Kreml által hozott, a katonák hiteleire, támogatására vonatkozó intézkedések azonban kezdik a részvényeseknél is kiverni a biztosítékot. Az orosz jegybanknak van egy tizenhárom tagból álló listája, ezen a „rendszerszinten fontos hitelintézetek” szerepelnek, közütük az osztrák és az olasz bank is. 

A (pénzügyi) vállalkozásoknak nagyon óvatosan kell eljárniuk, hiszen azzal a kockázattal néznek szembe, hogy a háborút finanszírozzák

– értékelte a helyzetet Kiran Aziz, a norvég KLP nyugdíjalap közgazdásza. 

Az orosz jegybank adatai szerint a pénzintézetek összesen 167 600 katonákhoz vagy a családjukhoz köthető hitelt strukturáltak át, több mint 800 millió euró értékben tavaly szeptember 21. és az év vége között. A Raiffeisen közölte, hogy orosz kitettségének mindössze 0,2 százaléka érintett a kormányzat által elrendelt hitelmoratóriumban, ez az összeg „elhanyagolható”. A bank összesen 9 milliárd euró értékű hitelállománnyal rendelkezik Oroszországban – ahol egyébként 25 éve van jelen. (Ebbe a vállalati hitelek is beletartoznak.) A Raiffeisen tavalyi nettó nyeresége 3,8 milliárd euró volt, ebből az orosz banküzem 2 milliárddal részesedett.

 

Az UniCredit szintén régi szereplője az orosz bankpiacnak, csaknem 20 éve van ott jelen, akkor vettek meg egy osztrák tulajdonú pénzintézetet. Arról nem szolgáltattak adatot, hogy a katonák hiteleire vonatkozó állami direktíva őket hogy érinti. Azt viszont közölték, hogy 

oroszországi tevékenységük inkább a vállalatokra koncentrál, mintsem magánszemélyekre.

Az UniCredit árbevétele tavaly meghaladta a 20 milliárd eurót, ebből az orosz tevékenység több mint egymilliárddal részesedett.

Több mint 600 millió dollár folyt be az államosított bankokból 

Egy orosz állami bank, a Trust Bank, amelyet három, az állam által hat éve megmentett magánbank eszközeinek kezelésére hoztak létre, közölte, hogy az idén 609 millió dollárnak megfelelő összeget fizet be a jegybank kasszájába – értesült a Reuterrs. Az államnak 2017-ben 3 ezermilliárd rubeljébe fájt a bankok megmentése. A Trust 2019 és 2022 között 421 milliárd rubel értékben adott el az átvett eszközökből, a terv 482 milliárd volt. A jegybanknak ebből 294 milliárdot fizetett be. Az idei cél 66 milliárd rubelnyi eszközértékesítés, amelyből a jegybanknak 45 milliárdot fizetne be. A Trust Banknak egyébként 16,52 százalékos részesedése van az állami Rosznyefty olajkonszernben.