A sokkolóan rossz magyar adatokat követően a cseheknél is gyenge decemberi kiskereskedelmi számokra számítottak, a kedden közölt jelentés a vártnál is rosszabb lett. Karácsony hava meglepetésre még a novemberinél is 0,7 százalékkal kisebb forgalmat hozott, és a 7,3 százalékos éves visszaesés is sokkal nagyobb a várakozásoknál, bár a rekord 10,2 százalékos októberi számnál kisebb volt a fogyasztás visszaesése.

Albert Ceska Republika sro Supermarket as Czech Inflation Hits Record High
Fotó: Bloomberg

Az és a szegények adója, az Európa-szerte visszavetette a fogyasztást tavaly. Ami a cseh háztartásokat illeti, őket a többi közép-európai országnál kevésbé védték meg kormányzati intézkedések, ezért ugyan kezdetben másoknál magasabb inflációval fizettek, de az árindex hamarabb el is kezdett csökkenni. 

Ennek fényében meglepő lehet, hogy bár a 15,8 százalékos cseh éves infláció nem számít magasnak a régióban, a fogyasztás tovább szenved. Mégpedig nagyobb visszaesés formájában, mint a régióban bárhol máshol, holott a 20 százalék körüli drágulási ráták nem ritkák az unió keleti szárnyán.

Éves összehasonlításban a cseh élelmiszer-forgalom 10,2 százalékkal esett decemberben, a nem élelmiszer áruké 7,5 százalékkal, miközben az üzemanyag-eladás 5,6 százalékkal emelkedett. A kocsin nem spóroltak a csehek: a járművásárlás és -javítás forgalma novemberről 0,7, éves alapon 0,3 százalékkal nőtt. A jármű- és alkatrészvásárlás éves alapon 2,6 százalékkal nőtt, eközben 6,7 százalékkal kevesebb volt a javítás.

Az év egészében 

a kiskereskedelmi forgalom 3,6 százalékkal csökkent, az élelmiszereké 5,1, a nem élelmiszeráruké 2,9, a járműüzemanyagoké 1,5 százalékkal

– írta a statisztikai hivatal.

Európai összehasonlításban érdekes, hogy csak a skandináv országokban – a dánoknál, svédeknél, norvégoknál – volt valamivel nagyobb éves visszaesés decemberben a forgalomban , mint a cseheknél. A háborúzó oroszok és ukránok év végi adatai még nem ismertek. A 3,9 százalékos magyar zuhanás az európai középmezőnyben van, ami természetesen nem vigasz az élelmiszer-dráguláson keresztül leginkább sújtott legszegényebbnek.

A cseh élelmiszer-fogyasztás megtizedelődését nem magyarázza a devizagyengülés, amire a magyar drágulást részben szokták fogni. 

A cseh korona még erősebb is az euró ellenében majdnem 2 százalékkal, mint egy éve volt, miközben a forint 11 százalékkal gyöngébb. Ráadásul a forint az elmúlt négy hónapban 10 százalékot erősödött az októberi rekordmélypontról, mégis folytatódott a drágulás. A cseheknél a korona erősödésével párhuzamosan eközben lassult az infláció az utóbbi hónapokban.

A cseh korona erősödött az euró ellenében.

A Reuters néhány napja arról írt, hogy a vállalati profitok felszökése került a legutóbbi időben az infláció okait vizsgáló közép-európai közgazdászok érdeklődésének fókuszába. 

A legutóbbi Eurostat-összesítés szerint 2022 harmadik negyedében a vállalatok bruttó működései többlete – amely a bérek levonása után számított profit egyik mércéje – a harmadik negyedévben Magyarországon 34 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, a lengyeleknél 22, a cseheknél 16 százalékkal – írta a Reuters. Frissebb adatok még nem ismertek.