Az több mint 43 millió eurót (mintegy 17,2 milliárd forintot) biztosít a Mianmarban élő emberek, valamint a Bangladesbe menekült rohingja közösség és az őket befogadó közösségek humanitárius szükségleteinek kielégítésére – jelentette be szerdán az Európai Bizottság szerdán.

Monitors,In,Control,Centre,Of,The,Emergency,Response,Coordination,Centre
EU
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a Mianmarban élők számára az EU több mint 18 millió eurót (mintegy 7,2 milliárd forint) biztosít a humanitárius segítségnyújtásra. Felhasználásával az illetékes szolgálatok életmentő tevékenységet végezhetnek, élelmet, menedéket, egészségügyi ellátást és oktatást biztosíthatnak a rászorulóknak.

Az EU több mint 23 millió euró (mintegy 9,2 milliárd forint) folyósításával támogatja Banglades erőfeszítéseit a rohingja menekültek megsegítésére. A finanszírozás hozzá fog járulni a katasztrófákra való felkészültséget fokozó programok végrehajtásához is az országban.

Az EU további 2 millió eurós (mintegy 800 millió forint) célzott juttatással fogja segíteni a rohingják és más menekültek szükségleteinek kielégítését a szomszédos országokban, köztük Indonéziában és Malajziában.

A brüsszeli bizottság végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy

Mianmarban idén várhatóan 17,6 millió ember szorul majd humanitárius segítségre, ami jelentős növekedést jelent a 2021-ben segítségre szoruló egymillióhoz képest.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 750 000 rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. Mianmar tagadja a népirtás vádját.

Mianmar Arakán nevű államában továbbra is mintegy 600 ezer rohingja él, közülük 142 ezren zárt táborokban. Szakértők szerint a kisebbség helyzete tovább romlott azóta, hogy a hadsereg 2021-ben államcsínnyel magához ragadta a hatalmat.

Az ENSZ aggodalommal figyeli a mianmari választásokat

Az ázsiai országban továbbra is polgárháborús hangulat uralkodik.