A kiskereskedelmi forgalom, amely a fogyasztói keresletet jelzi, a 19 tagállamot magában foglaló eurózónában 2,7, míg a teljes Európai Unióban 2,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A legnagyobb esést az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek esetén mérték – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Coronavirus - Supermarket - 18 January 2021, Bavaria, Neubiberg: A woman wears an FFP2 protective mask while shopping in a supermarket. Since 18.01.2021, it has been compulsory to wear FFP2 protective masks in Bavarian buses, trams, underground and suburban trains and in all shops. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

2022 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,7 százalékkal csökkent az euróövezetben és 2,6-del az EU-ban 2022 novemberéhez képest, míg 2021 decemberével szemben az eurozóna 2,8, az EU pedig 2,5 százalékos esést mutatott. Bár egy hónappal ezelőtt még egy enyhe, 1,2 százalékos növekedést mértek, a visszaesés megfelelt az elemzők előrejelzésének.

Mindkét területen az élelmiszerek és a dohányáruk húzták le a forgalmat 2,9 százalékkal, míg az üzemanyagok 2,3 százalékkal nőttek.

Havi szinten a tagállamok közül Hollandiában (–6,3) Németországban (–5,3) és Luxemburgban (–3,8) tapasztalták a legnagyobb százalékos csökkenést, míg növekedés szempontjából Szlovákia (+2,3), Ausztria (+1,6) és Románia (+1,3) járt az élen.

A kiskereskedelmi forgalom éves átlaga az eurózónában 2021-hez képest 0,7, míg az EU-ban 1,1 százalékkal nőtt.

Éves szinten a legnagyobbat Belgiumban (–9,2), Dániában (–8,4) és Svédországban (–7,1) zuhant a forgalom, míg Máltán (+5,7), Romániában (+5,3) és Spanyolországban (+4,6) regisztrálták a legnagyobb százalékos növekedést.

Hivatalosan is véget ért egy korszak: a lábukkal szavaztak a vásárlók a drágulásról, durván beszakadt a boltok forgalma

Évek óta nem volt olyan a kiskereskedelemben, amiről a KSH most jelentett. De legalább a karácsony nem maradt el.