Közélet

A tajvani elnök a fegyveres konfliktus lehetőségéről beszélt

Tajvan azt kéri, hogy Peking tartsa tiszteletben a tajvani nép elkötelezettségét a sziget szuverenitása és demokratikus berendezkedése iránt.

Tajvan nem akar fegyveres konfliktusba bonyolódni Kínával, Tajpej és Peking együttműködése kizárólag azon múlik, Kína tiszteletben tartja-e Tajvan szuverenitását – derül ki Caj Jing-ven tajvani elnök Ferenc pápához intézett leveléből, melyet az elnöki iroda kedden hozott nyilvánosságra.

Taiwan's President Tsai Ing-wen speaks during a press conference at the presidential office in Taipei on December 27, 2022. - Taiwan's President Tsai Ing-wen announced on December 27, 2022 an extension in mandatory military service from four months to one year, saying the island needs to prepare for the increasing threat from China.
Fotó: AFP

Az elnök a levélben ismét a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását hangsúlyozta, ám leszögezte, hogy a térségben csak akkor lehet szó konstruktív együttműködésről, ha Peking tiszteletben tartja a tajvani nép elkötelezettségét a sziget szuverenitása és demokratikus berendezkedése iránt.

Caj üdvözölte a Vatikán álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával, a bevándorlókkal, valamint a közegészségüggyel kapcsolatban, hozzátéve, hogy ezekkel Tajpej tiszta szívvel azonosul.

A Vatikán az utolsó európai állam, amely Peking helyett Tajpejjel tart fenn diplomáciai viszonyt, 

jóllehet az Egyesült Államokat és más nyugati országokat is jelentős, nem hivatalos kapcsolatok fűzik a szigethez.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban a heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten. A gesztusra Kína nagyszabású összevont – tengeri és szárazföldi – hadgyakorlattal válaszolt.

Egy szimuláció szerint Kína rosszul jönne ki Tajvan megtámadásából

Egy feltételezett kínai támadás Tajvan ellen több ezer áldozatot követelne a kínai, az amerikai, a tajvani és a japán erőknél is.

 

Tajvan Kína konfliktus
Kapcsolódó cikkek