Nemzetközi gazdaság

Éles kritikát fogalmazott meg Zelenszkij, de nagyon mellélőtt vele

Silvio Berlusconi nyilvánosan kritizálta az ukrán elnököt. Volodimir Zelenszkij nem várt sokáig a válasszal, de nagyot tévedett vele.

Az orosz–ukrán háború eseményei az elmúlt napokban olasz–ukrán szócsatát eredményeztek. Silvio Berlusconi és Volodimir Zelenszkij a sajtóban üzengettek egymásnak elég kritikus hangon. Az ukrán elnök epésnek szánt legutóbbi kijelentése azonban elég nagy tévedésnek bizonyult – számolt be a Ria Novosztyi.

Berlusconi Zelenszkij
Éles kritikát fogalmazott meg Berlusconival kapcsolatban Zelenszkij, de nagyon mellélőtt vele.
Fotó: Manuel Dorati

Az Olaszországot több cikluson át irányító Silvio Berlusconi a múlt héten keményen bírálta Zelenszkijt. Szerinte elég lett volna a Donbaász elleni ukrán támadásokat megfékezni, hogy megelőzzék az egy éve tartó pusztító konfliktust. Az egykori olasz kormányfő negatívan ítéli meg az ukrán elnök viselkedését, és elmondása szerint nem állna szóba vele.

Volodimir Zelenszkij nem hagyta szó nélkül a kirohanást, a Giorgia Meloni regnáló olasz miniszterelnökkel való találkozóját követő sajtótájékoztatón reagált Berlusconi szavaira. Bár elismerte, hogy a politikusoknak joguk van a véleménynyilvánításhoz, de Ukrajna szerinte élvezi Olaszország támogatását.

Zelenszkij szerint Berlusconi azért beszél ilyen hülyeségeket, mert nem tudja, milyen érzés háborúban állni, nem élte át, milyen az, amikor a hazáját bombázzák.

Az ukrán elnök állítása azonban szintén tévedés volt. Silvio Berlusconi ugyanis 1936. szeptember 29-én született, így élt a második világháború szörnyűségei alatt, és korábban beszélt is róla, hogy vannak emlékei arról, amikor a szövetséges erők bombázták Olaszországot, és ezen belül különösképpen lakhelyét, Milánót.

A politikus családja egy munkásnegyedben élt, nem messze a vasúti sínektől. A második világháború alatt a szövetségesek, elsősorban a brit légierő gépei nagyon intenzíven bombázták a várost, ennek csúcspontja 1943 augusztusában volt.

Milánóban mintegy 14 ezer épület semmisült meg, és csaknem kétezer ember vesztette életét.

Rengeteg embernek kellett elhagynia a várost, többek között a Berlusconi családnak is. Tehát a volt olasz miniszterelnök a háborút, a bombázást és a menekülést is átélte – azaz minden olyat, amit Zelenszkij állítása szerint nem.

Zelenszkij szerint Kína világháborút robbanthat ki

Az ukrán elnök felszólította Pekinget, hogy gondolja át az Oroszországgal való kapcsolatát, és ne küldjön fegyvereket Moszkvának. Zelenszkij azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az Egyesült Államok korábban felvetette: Kína fegyverekkel láthatja el az oroszokat az ukrán háború folytatásához. Az ukrán államfő szerint egy Oroszország–Kína szövetség világháborút jelentene.

 

 

Volodimir Zelenszkij háború bombázás Ukrajna Olaszország Silvio Berlusconi
Kapcsolódó cikkek