Januárban 30 százalékkal eshetett vissza az ársapkák hatására Oroszország olaj- és gázexportból származó bevétele az előző évhez képest a nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elnökének vasárnapi közlése szerint.

Siberian Oil Giant That Bankrolled Soviets May Gush Cash Again
Fotó: Bloomberg

Fatih Birol becslése alapján nyolcmilliárd dollárral kevesebb bevételhez juthatott így az Ukrajnát egy éve megtámadó moszkvai rezsim.

Az Európai Unióban vasárnap lépett életbe az Oroszországból származó finomított olajtermékek behozatalára vonatkozó tilalom, a tagállamok, valamint a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7 csoport tagjainak megállapodása értelmében a dízelolaj legmagasabb ára hordónként 100, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár lehet.

A rendelet kiegészíti az Oroszországból származó nyersolaj 2022. december 5. óta hatályos, hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló megállapodást, és a tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek Európai Unióba való behozatalára vonatkozó teljes uniós tilalmat.

Az IEA várakozásai szerint a globális olajkereslet idén is növekedhet, annak motorja pedig Kína lehet. A szervezet azzal számol, hogy a keresletbővülés felét a világ legnagyobb olaj- és második számú LNG-importőrének számító ázsiai ország adja majd miután hosszú idő után tavaly év végén feloldották a rendkívül szigorú helyi pandémiás korlátozásokat.

Ha a kereslet nagyon erősen emelkedik, ha a kínai gazdaság újra fellendül, akkor véleményem szerint szükség lesz arra, hogy az OPEC+ országai felülvizsgálják kitermelési politikájukat

– hangsúlyozta Birol.

Az olajkartell tavaly októberben azzal dühítette fel az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy novembertől az év végéig napi kétmillió hordós csökkentésről döntött ahelyett, hogy több nyersanyagot pumpált volna a piacra az üzemanyagárak csökkentése és a világgazdaság támogatása érdekében.

Birol reményét fejezte ki, hogy ez a helyzet nem ismétlődik meg, és hogy az OPEC+ – amelynek Oroszország is tagja – a kereslet javulásával visszatér a piacon betöltött konstruktív szerepéhez.

A legnagyobb olajexportáló országokat és szövetségeseiket tömörítő OPEC+ legutóbbi, szerdai ülésén nem változtatott a kihozatali kvótákon.