Nemzetközi gazdaság

Laborból szökött a Covid egy újabb amerikai jelentés szerint

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint valószíműleg egy kínai laboratórium az eredete az elmúlt években a világon keresztülsöprő Covid-19 járványnak. A kérdés ezzel nincs eldöntve azonban.

Valószínűleg laboratóriumból elszabadult vírus a a  Covid-19 világjárvány eredete az amerikai energiaügyi minisztérium friss jelentése alapján - ezt exkluzív információként közölte vasárnap az amerikai Wall Street Journal. 

Doctor in protective gloves & workwear holding open test tube and taking out sampling swab for novel Covid-19 test Doctor in protective gloves & workwear holding open test tube and taking out sampling swab for novel Covid-19 test in laboratory.
Fotó: Tang Ming Tung

Az információ egy minősített hírszerzési jelentésből származik, amit nemrégiben kapott meg a Fehér Ház és a törvényhozás fontos tagjai. Korábban ez a minisztérium nem tudott álláspontot kialakítani a járvány eredetének kérdéséről, a változás most az Avril Haines nemzeti híszerzési igazgató hivatalának egyik 2021-es dokumentumába került bele frissítésként.

Az új jelentés megjegyzi, hogy a hírszerzsé különböző részei más-más következtetésekre jutottak a kérdésben. Az FBI korábban arra jutott, hogy a vírus valószínűleg egy kínai laboratóriumból került ki, és most az ő véleményükhöz csatlakozik az energiaügyi minisztérium. Négy másik ügynökség és egy szövetségi hírszerzési bizottság a természetes terjedést tartotta valószínűbbnek, két másik pedig nem tudott ítélni az ügyben.

A változás a minisztérium álláspontjában új információkon alapul és a lap szerint jelentősnek nevezhető, mivel a szervezet mögött jelentős tudományos tapasztalat áll, és amerikai laboratóriumok hálózatát felügyeli, amelyek közül egyesek fejlett biológiai kutatásokkal foglalkoznak.

Mindemellett az új megállapítást "alacsony bizonyosság" mellett tették a minősített jelentést ismerő források szerint. (Az analitikai bizonyosságnak három fokozata van: alacsony, mérsékelt, és magas.) Az FBI korábban "mérsékelt bizonyosság" mellett ítélte meg az ügyet, ők tehát biztosabbak a dolgukban.

Újabb világjárvány fenyeget – ezúttal a madárinfluenza okozhatja

Ezen a héten találkoztak a világ vezető influenza-szakértői, hogy egyebek közt megvitassák, milyen veszélyt jelent az emberekre a H5N1-vírus, a madárinfluenza okozója, amely az elmúlt hónapokban világszerte rekordszámú madár halálát okozta.

 

covid covid eredete FBI laboratórium pandémia
Kapcsolódó cikkek