Nemzetközi gazdaság

Lezuhant egy orosz vadászrepülő, egymásra mutogatnak Moldova ügyében az oroszok és az ukránok

A SZU-24-es vadászgép eddig ismeretlen okokból zuhant le. A repülő orosz területen csapódott a földbe.

Csütörtök reggel lezuhant Oroszország védelmi minisztériumának egyik vadászgépe az oroszországi Belgorodi régióban. A SZU-24-es repülő pilótája a becsapódás előtt katalpultált – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

Rehearsal of Victory Day military parade in Moscow
orosz vadászgép repülő
Lezuhant egy orosz vadászrepülő a Belgorodi régióban.
Fotó: Sefa Karacan

A repülőgép a Belgorodi terület Valujszkij körzetében zuhant le

– közölte a Telegramon Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi régió kormányzója.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egy nyomozócsoport a rendkívüli helyzetek minisztériumának bevonásával dolgozik a helyszínen, hogy kiderítsék, mi történt pontosan a vadászgéppel.

A tárca ezzel egyidejűleg arról is beszámolt, hogy értesülései szerint Ukrajna provokációt készít elő a Moldova területén belül található Dnyeszteren túli területen – írta a TASZSZ.

Az orosz források szerint Kijev provokációját Transznisztria területén az ukrán fegyveres erők fogják végrehajtani. A védelmi tárca szóvivője újságíróknak arról is beszélt, hogy értesüléseik szerint az akcióban az Azov-ezred tagjai is részt vehetnek. Azzal vádolják Kijevet, hogy egy orosz támadásnak álcázott akciót tervez Moldova oroszok lakta területein.

Putyin már nem ismeri el Moldova szuverenitását

Az orosz elnök érvénytelenítette azt a rendeletet, amelynek alapján Oroszország elismerte, hogy Moldova egy szuverén állam. Ezt a dokumentumot az ország még 2012-ben írta alá, amikor Moszkva még viszonylag jó kapcsolatot ápolt az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Moldova a háború kirobbanása óta erősen oroszellenes kommunikációt folytat, és szorgalmazza a belépést az Európai Unióba. A Kreml szerint a moldovai vezetés szándékosan oroszellenes hisztériát kelt a lakosságban.

 

 

Oroszország Transznisztria repülő Moldova vadászgép Ukrajna Belgorod
Kapcsolódó cikkek