Szombat reggel két túlélőt is sikerült kimenteni a romok közül, 122 órával azt követően, hogy két évtizede a legpusztítóbb földrengés sújtotta a régiót. A török hatóságok közlése szerint a természeti csapás halálos áldozatainak száma 24 150-re emelkedett.

Kahramanmaras, 2023. február 9.Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 9-én. Három nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 16 ezret.MTI/AP/IHA Kahramanmaras, 2023. február 9.
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 9-én. Három nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 16 ezret.
MTI/AP/IHA
Fotó: MTI

Az elmúlt 24 órában 67 ember sikerült kimenteni a romok közül – közölte Fuat Oktay török alelelnök, a mentésen több mint 31 ezren dolgoznak. A beszámoló szerint körülbelül

 80 ezer embert ápolnak kórházban, 1,05 millióan maradtak fedél nélkül 

és kénytelenek átmeneti szállásokon meghúzni magukat. A téli hideg időben sokan maradtak élelmiszer és biztonságos, nem szennyezett ivóvíz nélkül, így a két ország hatóságain nagyon erős a nyomás, hogy az ellátásukról gondoskodjanak.

Az ENSZ égisze alatt működő Világélelmezési Program korábban közölte, hogy Szíria lázadók által ellenőrzött északnyugati területein 

kifogytak az élelmiszerkészletekből, a harci helyzet nagyon megnehezíti az utánpótlást.

Hétfőn 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Törökország és Szíria egyes területeit, a statisztikák szerint ez volt a hetedik legtöbb halálos áldozatot követelő természeti csapás, meghaladta a 2011-es Japán rengés és cunami által okozott kárt, az áldozatok száma csaknem megközelíti a 2003-as iráni rengésben elhunyt 31 ezer emberét.

Törökországban május 14-ére írták ki a választásokat, elképzelhető, hogy a katasztrófa miatt ezt elhalasztják. 

A magyarok éjszaka is kutatnak

Mukics Dániel tájékoztatása szerint csak a Hunor mentőszervezet vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák. Végül azonban 16 órányi munka sem vezetett eredményre, és a száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találtak - tette hozzá.
"A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot" - fogalmazott Mukics Dániel az MTI érdeklődésére.