Két évtizede nem mért mélypontra süllyedt a feltörekvő európai térség stabil kilátással nyilvántartott államadós-osztályzatainak aránya a Fitch Ratings besorolási listáján – áll a nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett tanulmányában.

Ratings Agencies in New York
Fotó: Getty Images

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez a folyamat is annak a sokkhatásnak az egyik megnyilvánulása, amelyet az ukrajnai háború gyakorolt a régió szuverén osztályzataira.

A cég úgy fogalmaz: a háború mindenekelőtt emberi tragédia, de példátlan hatással volt a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzataira is.

Egy évvel a háború kitörése után a közép- és kelet-európai gazdaságok mindössze 36 százaléka rendelkezik stabil kilátással, ami 2003 óta nem fordult elő a régióban.

A Fitch elemzői kiemelik, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly februárban a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzatainak 70 százalékára volt érvényben stabil kilátás a cég szuverén minősítési listáján.

Az osztályzati kilátások megoszlása ugyanakkor most kiegyensúlyozottabb, mint a múltbeli szélső értékek idején: 

a pozitív kilátású minősítések aránya jelenleg 23 százalék, a negatív kilátású besorolásoké 32 százalék a feltörekvő európai térségben 

– közölte a Fitch.

A cég a térség hét gazdaságának államadós-besorolására tart érvényben negatív kilátást, csakúgy, mint a koronavírus-járvány csúcspontján.

Észak-Macedónia BB plusz és Románia BBB mínusz államadós-besorolását már az ukrajnai háború előtt negatív kilátással tartotta nyilván. Csehország és Észtország egyaránt AA mínusz, Magyarország BBB és Szlovákia A osztályzatának negatív kilátása elsősorban a háború okozta energiaválságot és a költségvetési kockázatokat tükrözi – áll a Fitch elemzésében.

A cég szerint Törökország B besorolásának negatív kilátását a török gazdaságpolitikából eredő, hosszú ideje fennálló kockázatok indokolják.

Ukrajna és Fehéroroszország leminősítésével együtt a folyamat jelzi azt az alapvető romlást, amelyet a háború a térség szuverén adósainak hitelpiaci kondícióiban előidézett – hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch Ratings alapeseti várakozása szerint a háború az idén jelenlegi paraméterein belül folytatódik, és a feltörekvő európai gazdaságok szuverén hitelképességének elsődleges meghatározó tényezői továbbra is a háború geopolitikai kihatásai, átgyűrűző gazdasági hatásai és az ezekhez kötődő szakpolitikai válaszlépések lesznek.