Ötödik egymást követő ülésén sem változtatott kamatain a lengyel jegybank, az emelkedése náluk már legalábbis ideiglenesen megfordult, és közeledhet az időpont, hogy a kamatemelések után Közép-Európában megkezdődhet a kamatcsökkentések korszaka. A forint mindenesetre újabb kilenchavi csúcsra erősödött a zlotyval szemben.

Poland Economy
Fotó: AFP

A lengyel irányadó kamat már szeptember óta változatlanul 6,75 százalék, a majdnem egyévnyi szakadatlan emelést követi ez a szünet, és jó esély látszik rá, hogy a következő már a csökkentés lesz. Hogy ezt elsőnek lépik-e majd meg Közép-Európában, még kérdés, addig még sok minden történhet. 

A régió kamatszigorításait a nagy világjegybankokat jóval megelőzve a Magyar Nemzeti Bank indította el még 2021 nyarán, és a legmagasabbra – 13 százalékos alapkamatra – jutott, miközben a régió többi országánál elnyújtottabban jelentkeztek nálunk az inflációs hatások.

Jó ideje erősödik a zloty ellenében a forint. Forrás: Stooq.com

Többek közt ennek a különbségnek is lehet köszönhető, hogy a forint árfolyama a tavalyi zuhanás után hónapok óta jobban teljesít a zlotynál, és 

szerdán újabb kilenchavi csúcsot döntött a lengyel deviza ellenében, 81,71 környékén, miközben a délutáni kereskedés végére az euróval szemben is majdnem 1 százalékot erősödött, a 387,7 régiójába.

Miközben Magyarországon még csak az inflációs fordulat előjelei látszanak, a lengyel drágulási ütem második hónapja lassult decemberben – miután összeomlott a lengyel kiskereskedelmi forgalom –, bár még mindig igen magas, 16,6 százalékon áll. A bank márciusi ülésén értékeli újra gazdasági előrejelzéseit, és megtörténhet, hogy hivatalosan is bejelenti: vége a kamatemeléseknek.

A további kamatemelés valószínűtlen, hiszen a lengyel gazdaság tovább lassul, és az infláció közel lehet a csúcshoz – kommentálta a szerdai kamatdöntést jegyzetében a Capital Economics. 

Tekintve a még mindig erős inflációs nyomást, kamatcsökkentésről beszélni még korainak látszik, de még akkor is,

úgy gondoljuk, az infláció éles csökkenése az idén később teret ad a banknak, hogy elkezdje vágni a kamatokat. Az év végére 25 bázispontos kamatcsökkentést várunk, ami egy kicsit kevesebb, mint a befektetők várakozása

– fogalmaz a jegyzet.

Powell tolta át a 390-es szinten a forint árfolyamát

Kérdőjeleket tett a dollár e heti ralija mögé Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének nyilatkozata, legalábbis a piacok értelmezése szerint. Ennek megfelelően körbeszaladta a földgolyót a részvényindexek és a feltörekvő piaci devizák erősödése, a hetekben nyugtalan forint például kulcsszinten szaladt át az euró ellenében. Hátra azért ne dőljünk, dupla mandátuma miatt Janus-arcú marad a Fed, a dollár mehet még erre is, arra is, és a mozgása jelenti a forint számára is az alapszelet.