Olaf Scholz és Giorgia Meloni berlini találkozóján az USA zöldstratégiája és az EU versenyképességének kérdése is felmerült. A német kancellár szerint az Egyesült Államok a szövetségesei kárára erősíti meg a gazdaságát, de az EU ezt nem fogja tétlenül végignézni – írta a Reuters.

Parliamentary group meetings of the Bundestag parties
Fotó: Kay Nietfeld

Olaf Scholz német kancellár Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel együtt beszélt Berlinben egy jövő heti uniós csúcstalálkozó előtt, amelyen a zöldipari projektek finanszírozásáról tárgyalnak, hogy ellensúlyozzák az Egyesült Államok és Kína támogatásait.

Az el akarja kerülni az Egyesült Államokkal folytatott támogatási versenyt, és nem akar kereskedelmi partnerként Mexikó vagy Kanada mögé kerülni

 – mondta Scholz pénteken.

„Az EU az állami támogatásokra vonatkozó szabályait úgy akarja kiigazítani, hogy megakadályozza a washingtoni inflációcsökkentő törvény által kiváltott beruházási elvándorlást, mivel attól tart, hogy az elcsábíthat uniós vállalkozásokat és hátrányos helyzetbe hozhatja az európai vállalatokat.
Abban mindannyian egyetértünk, hogy nem akarunk világméretű támogatási versenybe bocsátkozni. Az borzalmas lenne, nem sokan tudnának lépést tartani – néhány ország talán, de nem ez lenne a cél” – jelentette ki.

Meloni, aki tavalyi olasz miniszterelnöki kinevezése óta először látogatott a német fővárosba, teljes rugalmasságot sürgetett az uniós források felhasználása terén a blokk versenyképességének növelése érdekében. A politikus korábban óvatosságra intett, hogy az EU javaslatai ne gyengítsék a blokk egységes piacát.