Dél-Korea kormánya újra átvizsgálja a 69 órás munkahétre irányuló tervét, miután a millenniumi és a Z generáció túlnyomó része heves ellenérzését fejezte ki a elképzelésekkel kapcsolatban. Szerintük ez felborítaná a munka és a magánélet egyensúlyát, valamint tovább rontana az alacsony születésszámokon – írta a Bloomberg.

South Korean President Yoon Marks First 100 Days In Office
SEOUL, SOUTH KOREA - AUGUST 17: South Korean President Yoon Suk-yeol delivers a speech during his news conference to mark his first 100 days in office at the presidential office on August 17, 2022 in Seoul, South Korea. Yoon said Wednesday that South Korea cannot provide North Korea with security guarantees, but he does not want the status quo changed "unreasonably or by force." (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Jun Szogjol, Dél-Korea elnöke és a javaslat egyik támogatója.
Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images

Kedden Jun Szogjol dél-koreai elnök arra utasította az illetékes hivatalokat, hogy vizsgálják felül a jelenlegi 52 órás munkahét kibővítéséről szóló terveket, és felszólította kormányt, hogy kommunikáljanak jobban a nyilvánossággal, különösen a fiatalabb generációval.

Pár napja a kormány még a 69 órás munkahét bevezetését tervezte, azonban kénytelen volt meghátrálni, miután fiatal felnőttek és diákok tömege jelentette ki, hogy nem kérnek a túlórából.

A fiatalok által vezetett lázadozás főleg a közösségi médiában zajlott, azonban több szak- és diákszervezet is tüntetésekkel és sztrájkokkal fenyegetőzött. A heves ellenállás nem véletlen, hiszen Dél-Korea már most is a világ egyik leginkább túlhajszolt országa – egyedül Mexikóban és Chilében rosszabbak a körülmények –, az ázsiai ország lakossága pedig átlagosan 33 százalékkal többet dolgozik, mint a németek.

Tekintettel arra, hogy más fejlett országokban, például Nagy-Britanniában és Ausztráliában a négynapos munkahét bevezetését fontolgatják, a koreai irány sokak számára elfogadhatatlan.

A visszalépés politikai vereség lehet Jun számára, akit eddig főleg az üzletbarát döntéseiről lehetett ismerni. Hivatalosan a kormány célja a heti munkaidő felső határának megemelésével az volt, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítsanak a dolgozók számára, mivel ez elősegítené az üzemek alkalmazkodását, amelyek a csúcsidőszakokban is fenntarthatnák a termelést.

Ráadásul a hosszabb munkaidő azt jelentené, hogy az alkalmazottak előre dolgoznának, és a gyermekük születésekor jelentős mennyiségű szabadságra tennének szert, amikor több időt tölthetnének a családjukkal – ezzel ösztönözve a gyermekvállalást.

A szakszervezetek azonban ezzel nem értenek egyet, és véleményük szerint a javaslat egyedül a vállalatoknak ad nagyobb hatalmat, a dolgozók szinte semmit nem nyernének vele. A kibővített munkahét elvinné a szabadidőt, megnehezítené a párkapcsolatok létrejöttét, így a gyermekvállalási terv sem reális. Arról nem is beszélve, hogy a dél-koreai viszonyokat ismerve nincs arra garancia, hogy a szabadságokat a dolgozók tényleg megkapnák.

Az ország termékenységi rátája a legalacsonyabb a világon, és a szakértők szerint ezt a hosszú munkaidők okozzák, tehát annak tovább bővítése nem megoldás – ezt a négynapos munkahetet tesztelő országok is igazolják, ahol jelentősen javult a párkapcsolatok minősége és nőtt a családdal töltött idő.

Jun nehéz helyzetben van: támogatnia kell az üzleti érdekeket és meg kell fordítania a demográfiai trendeket, ám a legfontosabb, hogy fiatal szavazókat gyűjtsön az egy év múlva várható választások előtt.

 A munkahét-bővítési terv azonban egy komoly buktató lehet, és előnyhöz juttathatja a Demokrata Pártot – azt a szövetséget, amely 2018-ban törvényben jelölte ki az 52 órás maximális munkahetet, amit a Jun-kormány később eltörölt. Ha a kormánypárt úgy dönt, hogy bevezeti a 69 órás munkaidőt, akkor elveszíti a szavazóit, ha viszont meghátrálnak, az a gyengeség jele lenne.