Jun Szogjol dél-koreai elnök és felesége Tokió meghívására március 16–17. között Japánba látogat. A dél-koreai államfő találkozik Kisida Fumio japán miniszterelnökkel, a csúcstalálkozó célja a történelemi viták és a kereskedelmi háború lezárása lehet. 

South Korean President Yoon Marks First 100 Days In Office
SEOUL, SOUTH KOREA - AUGUST 17: South Korean President Yoon Suk-yeol delivers a speech during his news conference to mark his first 100 days in office at the presidential office on August 17, 2022 in Seoul, South Korea. Yoon said Wednesday that South Korea cannot provide North Korea with security guarantees, but he does not want the status quo changed "unreasonably or by force." (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Jun Szogjol elásná a csatabárdot.
Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images

A látogatás mérföldkő lesz a két ország közötti kapcsolatok javításában és fejlesztésében

 – áll Jun Szogjol hivatalának közleményében. Dél-koreai államfő 12 éve nem járt a szigetországban. A japán birodalom 1910 és 1945 között elfoglalta Koreát, a megszálló hatóságok pedig bordélyházakba kényszerítettek nőket és munkára hurcoltak el nőket és férfiakat. Az áldozatok kárpótlása évek óta feszültséget okoz a két ország között, miközben Tokió és Szöul Washington térségbeli szövetségesének számít – írja a Reuters.

A dél-koreai legfelsőbb bíróság 2018-ban arra kötelezte a japán cégeket, hogy fizessenek jóvátételt az egykori kényszermunkásoknak. Tizenöt dél-koreai nyert meg ilyen ügyet, de egyikük sem kapott kártérítést. A szigetország válaszul közölte, hogy a kártérítés kérdését korábbi szerződések alapján rendezték, majd kisebb kereskedelmi háború kezdődött a két fél  között.

Japán 2019 óta korlátozta a kijelzők és félvezetők gyártásához szükséges kémiai alapanyagok dél-koreai exportját, valamint levetette Szöult a megbízható országokat tartalmazó fehérlistáról. Ennek értelmében a japán cégeknek engedélyt kell kérniük Tokiótól, hogy alapanyagokat és termékeket szállítsanak Dél-Koreába, ennek az ideje pedig három hónap is lehet. Szöul válaszul panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez.

A konzervatív dél-koreai elnök, Jun Szogjol tavaly májusban lépett hivatalba, és eltökélt célja, hogy javítsa a Japánnal való kapcsolatokat. Ennek érdekében szeptemberben találkozott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel a két ország első csúcstalálkozóján 2019 óta. A múlt héten derült ki, hogy rendeződhet a munkaügyi vita: az áldozatokat Szöul kártalanítaná egy alapítványon keresztül, amihez a japán cégek is hozzájárulhatnának önkéntesen. Bár Washington örül, hogy két szövetségese elássa a csatabárdot, a még élő áldozatok nem támogatják a javaslatot.

Öldöklő bérharc indul Japánban, és ennek kivételesen a jegybank is örül

Az elmúlt majd három évtized legnagyobb béremelésére számíthatnak a japán nagyvállalatok munkavállalói, némi reményt adva a kormánynak, hogy az ország végre kilábalhat a deflációs mélypontról. A világ harmadik legnagyobb gazdaságában majdnem három évtizede stagnálnak a fizetések.