Februárban jelentősen kevesebb német vállalat tervezett áremelést a következő három hónapban, mint egy hónappal korábban – derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felmérésének adataiból. Az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) szerdán közzétett adatai szerint Németországban a gazdaság egészére vonatkozó áremelési várakozások februárban 29,1 pontra csökkentek a januári 35,2 után. Ez volt zsinórban az ötödik visszaesést mutató hónap.

Media Markt Electronics Store Ahead of Earnings
Fotó: Getty Images

Az indikátor azt mutatja meg, hogy a vállalatok mekkora része tervez áremelést a következő három hónapban. Úgy számítják ki, hogy az árcsökkentést tervező cégek százalékos arányát kivonják az áremelésre készülők százalékos arányából.

A cégek a megnövekedett költségek nagy részét már áthárították ügyfeleikre, miközben a gazdaság szinte minden szektorában csökken a kereslet. Ennek enyhítenie kell az inflációs nyomást a következő hónapokban

– mondta Timo Wollmershäuser, az ifo vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy a várakozások a kiskereskedelemben még mindig lényegesen magasabbak, mint a gazdaság más ágazataiban.

A szórakoztatóelektronikai ágazatban a januári 52,5 pontról 72,7-re emelkedett az indikátor februárban. 

Ijedelem Európában: megint gyorsul az a franciáknál és a spanyoloknál

Az euró is megugrott a kellemetlen meglepetést okozó hírekre: elkezdtek kijönni az euróövezeti inflációs adatok februárra. A franciáknál és a spanyoloknál gyorsult a fogyasztói árak növekedési üteme – a vártnál magasabban tetőzhet az EKB kamatszintje.

A németeknél sem tágít az infláció, pedig már reménykedtek

A spanyol és francia adatokkal együtt ez azt jelenti, hogy folytatódik az EKB kamatemelése.

Az írószerüzletek és az élelmiszer-kiskereskedők vásárlói kevesebb áremelésre számíthatnak a következő három hónapban. A szolgáltató szektorban is az árvárakozások csökkenése látható, bár az indikátorok még mindig magas szinten állnak: az utazásszervezőknél februárban 63,2 pontra esett vissza a mutató a januári 70,2 után, a vendéglátóiparban ugyanakkor 52,7 pontra esett az előző havi 56,6-ről.

Kellemetlen meglepetések érték Európát – Magyarországon javult a hangulat

Negatív meglepetést hozott az Európai Bizottság által havonta végzett felmérés az uniós gazdasági hangulatról. Nem folytatódott a novemberben indult javulás, sőt romlott a hangulat az iparban és a szolgáltató szektorban.

A feldolgozóiparban lényegesen kevesebb vállalat tervez áremelést. A vegy- és a papíriparban a cégek többsége már az eladási árak csökkenését feltételezi. Az italgyártók mutatója jelentősen, 56,1 pontra csökkent februárban a januári 71,8 után.

Az építőiparban az indikátor 18,7 pontra, 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre csökkent februárban.