Az amerikai hadsereg a földig rombolná a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company csipgyártó üzemeit, mielőtt Kína Tajvant elfoglalná – jelentette ki a minap Robert O’Brien, aki a Trump-kormányzat nemzetbiztonsági tanácsadója volt.

TSMC Headquarters As Taiwan Security Chief Says No Need to Blow Up Chipmaker in China War The Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) headquarters in Hsinchu, Taiwan, on Wednesday, Oct. 12, 2022. Taiwan's flagship semiconductor industry will not need to be destroyed in a Chinese invasion, the islands security chief said, amid growing US concerns that Beijing could move to forcibly acquire the crucial Taiwanese chip technology. Photographer: Lam Yik Fei/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

O’Brien a Business Insider által szemlézett Semafornak úgy nyilatkozott, hogy 

Washington és szövetségesei soha nem fogják hagyni, hogy a kulcsfontosságú cég félvezetőgyárai kínai kézre kerüljenek.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a világ legnagyobb csipgyártója, amely a fejlett processzorok piacának becslések szerint nagyjából 90 százalékát tudhatja magáénak. 

A vállalat egyebek között az Apple iPhone-jaihoz, autókhoz, egyéb, rendkívül fejlett technológiával gyártott okoskészülékekhez és -berendezésekhez gyárt csipeket, amelyek nélkül a gépi tanulás vagy az irányított rakéták gyártása is szinte lehetetlenné válna.

„Ha Kína átvenné az ellenőrzést ezek felett a gyárak felett, Tajvan a csipek OPEC-jévé válna” – mondta O’Brien, hozzátéve, hogy ebben az esetben Kína ragadhatná magához a világgazdaság irányítását. A volt tanácsadó a Katapult hadművelethez, azaz ahhoz hasonlította a tajvani gyárak potenciális elpusztítását az Egyesült Államok részéről, amikor 

Winston Churchill brit miniszterelnök a második világháború idején elrendelte a francia hadiflotta megsemmisítését az algériai Mers-el-Kébirnél,

miután Franciaország megadta magát Németországnak – írja a Semafor.
A TSMC legnagyobb vevője amúgy az Apple, de az autógyártók mintegy 60 százaléka szintén tőle vásárol csipeket. 

Nem O’Brien az első, aki felveti a tajvani félvezetőgyárak lerombolásának a gondolatát, ha Kína beteszi a lábát a szigetre. Két amerikai tudós már 2021-ben javasolta a lépést.
„Először is az Egyesült Államoknak és Tajvannak egy célzott, felperzseltföld-stratégiát kell elfogadnia, amely nemcsak visszatartja Kínát Tajvan elfoglalásának erőszakos lépésétől, hanem költségessé tenné az ellenőrzését” – áll a dokumentumban. 

Ezt a leghatékonyabban a TSMC a világ legfontosabb csipgyártójának egyben Kína legfontosabb beszállítójának a lerombolására irányuló fenyegetéssel lehetne elérni. Így a dél-koreai Samsung maradna az egyetlen alternatíva a legmodernebb csipek beszerzésére.

Csen Ming-tong, a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója azonban ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy egy invázió esetén Amerikának szükségtelen lenne megsemmisítenie a tajvani félvezetőgyárakat, mivel már mélyen integrálódtak a globális ellátási láncba, ami azt jelenti, hogy a gyártást az Egyesült Államok és más országok a gyárak fizikai megsemmisítése nélkül is leállíthatják.

A TSMC például nem lenne képes a legfejlettebb csipek gyártására a holland ASML-től származó alkatrészek nélkül 

– mondta Csen.

„Még ha Kína megkaparintaná is az aranytyúkot, akkor sem lenne képes aranytojást tojni”

– tette hozzá.
Mivel a Kína és Tajvan közötti feszültség tovább fokozódik, elemzők a sziget kínai megszállását valószínűsítik a következő néhány éven belül. Ha Kína valóban lerohanja Tajvant, az lenne a legnagyobb csapás, amit a globális gazdaság valaha is elszenvedett – mondta korábban Glenn O’Donnell, a brit és amerikai központtal működő Forrester globális piackutató cég alelnöke és kutatási igazgatója a Business Insidernek, hozzátéve, hogy 

Tajvan lerohanása rosszabb lenne, mint az 1929-es tőzsdekrach.

Kikerülik Kínát – Amerika ismét saját kezébe veszi a csipgyártást

Teljes önellátásra tér át Amerika, okulva az utóbbi évek súlyos csipbeszállítói zavaraiból. Az új beruházásokhoz Washington 52 milliárd dolláros támogatást nyújt, igaz, megkéri az árát.