„Piaci felfordulás: semmiképp se csináljunk drámát egy válságból… még” – ezzel a címmel közölt jegyzetet az ING globális elemzési központja. Az elmúlt két hétben a világmédiát elöntő, banki problémákról szóló, felkavaró híreket elemző, de csillapító megállapításokat tartalmazó írás súlyát kiemeli, hogy a bankóriás „legmenőbb” nemzetközi szakemberei írták alá, nyolcuk közt a nemzetközi főközgazdász, James Knightley, a makrogazdasági elemzést vezető Carsten Brzeski és az euróövezeti szenior közgazdász, Bert Colijn. 

Federal Agencies Work To Calm Fears In The Banking Industry After Silicon Valley Bank Meltdown
Az amerikai pénzügyminisztériumnál. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images

Az elemzők Amerikában látják a nagyobb bizonytalanságot, bár az aggodalmak miatt az európai bankok számára is nehezebbé válik az új kötvények kibocsátása. A svájci Credit Suisse bedőlését – ami ahhoz vezetett, hogy helyi riválisa olcsón megvásárolja – egyedinek és korábbi eredetűnek tartják. (Ahogy egyébként régóta sok szó esik a Deutsche Bank feszültségeiről is – de a jegyzet még a pénzintézet részvényeinek pénteki 12 százalékos zuhanása előtt íródott.) 

Belevakuzott az amerikaiak szemébe a bankválság – ebből még lehet komoly bajunk nekünk is

Hogy izgalmas maradjon a világ, megint másképp jött a bankválság, mint korábban, ezúttal egy inflációs hullám közepette. A hatóságok ugyan nyugtatgatnak, de simán benne van a pakliban egy méretes A forint rosszul tűri az efféle hullámokat, cunamiméretben pedig az európai gazdaság egészét se kerülnék el.

Lehman 2.0?

A jelenlegi események nem a Lehman Brothers bedőléséhez kötődő 2008-as pénzügyi világválság megismétlődését vezetik be, sem a 30-40 évvel ezelőtti, hitelszövetkezetek tömeges bedőléséhez vezető amerikai S&L-válságét – írták az elemzők.

Még az Egyesült Államokban is, ahol nagyobb a zavar, nem alapkövek estek ki a pénzügyi rendszerből, sőt a nagybankok még új ügyfeleket és betéteket is szereztek. Az eddigiekben egyetlen pénzintézet sem került nyomás alá, amely a Lehman Brothershöz hasonló szerepet játszana a globális banküzletben – tették hozzá.  

Miközben nem zárható ki, hogy más pénzintézetek is szenvednek ugyanazoktól a tünetektől, mint az elmúlt hetekben nyomás alá kerülők, a 2007–2009-es válságban tapasztalt zuhataghatás nem látszik valószínűnek

– írták. 

Ez még csak a kezdet

Kevésbé tűnik megnyugtatónak a közgazdászok azon megállapítása, hogy „a nagyon korai szakaszban vagyunk”, és sok minden történhet még Amerikában, ha most úgy is tűnik, hogy a problémákat megfékezték. A bankok már korábban kifejezetten szigorították a hitelezési feltételeiket, és a kockázat az, hogy most ez a folyamat még tovább szalad. 

A hetekben olyan pénzintézetek kerültek bajba, amelyek a kisbankok kategóriájába tartoztak. Ezek 2008 óta 30 százalékról 43 százalékra növelték a részesedésüket az amerikai  hitelezésben, náluk van a kereskedelmi ingatlanhitelek több mint kétharmada és a lakás-ingatlanhitelek több mint egyharmada. Ha az ingatlanárak esnek, az még feszültebbé teheti a kisbankok helyzetét, fokozva a piaci felfordulást, és a nagybankok az így támadó űrt aligha lennének képesek teljesen betölteni.

Akárhogy is, a legutóbbi fogyasztóihangulat-adatokból már kiolvasható, hogy az étvágy a nagy tételek – mint az autók vagy ingatlanok – vásárlására fogyatkozik. Ami Európát illeti, a hitelezési feltételek már itt is szigorodtak, és a bankok további bekeményítést jósoltak – erre jön még rá a banki felfordulás hatása. A recesszióba süllyedés esélye megnőtt, és ugyanígy Amerikában is valószínűbbé vált, hogy a kamatemelések utáni landolás kemény lesz. 

Ez segíteni fog gyorsabban csökkenteni az inflációt, mint egyébként történt volna. Már rég jósoljuk, hogy 2023 második felének a fő témája a kamatcsökkentés lesz, és most 74 bázispontos vágásra gondolunk (az Egyesült Államokban) a negyedik negyedévben

– tették hozzá. 

De mi lesz a forinttal?

A forint jövőjéről nem tett említést az ING jegyzete, de két szempontból a magyar deviza árfolyamára nézve kedvező az előrejelzés.

Az egyik: nem számítanak új pénzügyi világválságra. Kevésbé biztató viszont, hogy további rossz hírek érkezésének a lehetőségét amerikai bankokról nem zárták ki – és láttuk, hogy az ilyen hírek milyen mértékben képesek visszavetni a forintot, ha felszökik miattuk a globális kockázatkerülés.

A forint 382 környékén járt az euró ellenében, amikor két hete beütött a bankfelfordulás.       Forrás: Stooq.com

A jegyzet szerint előfordulhat, hogy az amerikai bankrendszer számára rázós marad a terep, anélkül, hogy ez kifejlett válságba torkolljon, és a Fed kommunikációja olvashatatlan marad. Ez – ha nem kelt globális aggodalmakat – az euró és a forint számára szintén kedvezőnek bizonyulhatna.

Ebben a verzióban a dollár további leértékelődése elkerülhetetlennek látszik, és ha az EU bankszektora jórészt védett marad, az euróövezet kitartóbb inflációja további EKB-kamatemeléseket kell hogy kikényszerítsen, csökkentve a dollár és az euró közti kamatkülönbséget

– írta a jegyzet. Ebben az esteben az euró végül – a pénteki 1,078 körüli szintről – könnyedén 1,1-en túlra erősödhet a dollár ellenében, az év végére pedig megtapinthatja az 1,15-ot az ING-sek szerint. Ha minden egyéb változatlan, a dollár gyengülése a hüvelykujjszabály szerint a forintot a zöldhasú és az euró ellenében is erősíteni szokta.