A Costa Coffee brit üzletága egy éven belül harmadszorra emeli az alkalmazottai fizetését, követve a rivális Pret A Manger üzletlánc hasonló lépéset. A Coca-Colához tartozó szendvics- és kávézólánc hétfőn jelentette be, hogy 1520 saját tulajdonú üzletében több mint 16 ezer dolgozó 6,1 és 7,3 százalék közötti fizetésemelést kap április 1-jétől.

Cappuccino Culture Threatens Traditional British Breakfast
LONDON - APRIL 25:  In this photo illustration a man walks past a Costa Coffee Store in central London on April 25, 2006 in London, England. The all traditional English style Breakfast 'Fry-Up'  is under threat of being replaced by more continental style coffee shops on the High Streets.  (Photo Illustration by Daniel Berehulak/Getty Images)
Egymásra licitálva emelik a béreket a brit kávézóláncok.
Fotó: Daniel Berehulak

Az újonc baristák alap órabére 10 fontról minimum 10,70 fontra, míg a tapasztaltabbaké 10,53 fontról legalább 11,23-ra emelkedik helytől és beosztástól függően. Átszámítva ez óránként 4578 és 4804 forint. Az emeléssel 12 hónap alatt nominálisan több mint 14 százalékkal növelik a fizetéseket.

A Costa Coffee az üzlet teljesítményétől függő bónuszt, műszak közben ingyen italokat és 50 százalékos személyzeti kedvezményt nyújt. A vállalat a bizonytalan időkben ezzel szeretné támogatni dolgozóit.

A kormány is emel áprilistól: az úgynevezett nemzeti megélhetési bér óránként 10,42 font lesz, ami 9,7 százalékos növekedés.

Az ország a szélén állt februárban, mégis a munkanélküliek aránya ötvenéves mélypont közelében maradt és a foglalkoztatás is nőtt. Tehát jelenleg a cégek versenyeznek a jó munkaerő megtartásáért és megszerzéséért.

A rivális Pret A Manger kávézólánc múlt héten jelentett be újabb béremelést, de több élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat, így a Tesco is hasonlóan tett a közelmúltban – írta a Reuters.

Az emelések ellenére britek milliói adósak a kifizetésével, az ugyanis nem kíméli a pénztárcájukat: a pénzromlás üzeme januárban 10,1 százalék volt.

Folytatja a kamatemelést a brit jegybank

Egymást követő tizedik ülésén emelte az alapkamatot a brit jegybank, hogy folytassa a harcot a még mindig két számjegyű inflációval.