Az orosz csapatok hamarosan teljesen bekeríthetik Bahmut városát a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője szerint. Denisz Puszilin arról beszélt, hogy a városnál zajló harci helyzet az orosz fél szempontjából kedvezően alakul, hamarosan bekövetkezhet a várt áttörés – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Ukrainian servicemen fire with an M119 105mm howtitzer at Russian positions near Bakhmut, on March 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Bahmut
Hamarosan teljesen bekerítheti Bahmutot az orosz hadsereg.
Fotó: Aris Messinis

Bahmut fontos közlekedési csomópont az ukrán fegyveres erők számára, és Moszkva is meg akarja kaparintani. A háború kezdete előtt 70 ezres városért mintegy hat hónapja heves harcok dúlnak.

A legutóbbi hírek szerint az orosz erők elvágták vagy tűz alá helyezték a városba vezető valamennyi aszfaltozott utat, ami rendkívüli módon megnehezíti az ukrán csapatok számára a lőszer- és személyszállítást.

A bahmuti harcokban főszerepet játszik a Wagner csoport nevű orosz magánhadsereg. A Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin szerint a városért vívott ádáz küzdelem kritikus veszteségeket okozott Kijevnek. Prigozsin arról beszélt, hogy ha a Wagner csoport elpusztul, magával viszi a sírba az ukrán hadsereget, és ezzel teljesíti hősi küldetését.

Már az ellentámadásra félretett eszközöket is be kell vetniük Bahmutnál az ukránoknak

Egyre véresebbek a harcok a kelet-ukrajnai városért. Bahmut védelmében már a tartalékokat is fel kell használnia Kijevnek.