Februárban 311 ezer új munkahely jött létre az amerikai magánszektor mezőgazdaságon kívüli részében a januári meglepő 504 ezer után, a munkanélküliségi ráta az előző havi 3,4 százalékról meglepetésre 3,6 százalékra emelkedett. Az átlag órabér éves bázison 4,6, havi összehasonlításban 0,2 százalékkal nőtt.

Construction Of The Los Angeles 6th Street Bridge
Fotó: Gary Leonard / Getty Images

A Dow Jones által megkérdezett közgazdászok 225 ezer új munkahelyet és 0,4 százalékos béremelkedést vártak, de a CNBC szerint még ezek az adatok sem segítettek volna a magas inflációval kapcsolatos aggodalmak eloszlatásában, és növelhették az esélyét annak, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a következő, kevesebb mint két hét múlva esedékes ülésén fél százalékpontos kamatemelést hajtson végre.

Ha az adatsorok ezt a várakozást erősítik, annak tovább kellett volna izmosítani a dollárt és megemelni a határidős ügyletekbe épített kamatemeléseket. A vegyes adatok miatt azonban az ellenkezője történt, az euró megugrott a dollár ellen. Ezt jó néven vette a forint, és erősödött mindkét világdeviza ellenében. 
A befektetők nagy figyelemmel követik a foglalkoztatási adatokat, ahogyan a jövő kedden nyilvánosságra hozandó inflációs statisztikát is, mert mindkettő befolyásolja majd a Fed március 22-i döntését. Csütörtökön már a piacok majdnem 70 százalékos esélyt áraztak be egy ötven százalékpontos emelésre, miután megszólalt a Fed elnöke. Jerome Powell kongresszusi meghallgatásán elismerte, hogy az inflációt nehezebb megfékezni, mint gondolták, ezért elképzelhető, hogy a Fed még a korábban jelzettnél is magasabbra kényszerül emelni a kamatot.

Az ellentmondás az emelkedő munkanélküliségi ráta és a sok teremtett munkahely közt csak látszólagos. Miközben az amerikai gazdaság bizonyos szektoraiban nagy az éhség az új dolgozókra, más szektorokban jelentős elbocsátások zajlottak és zajlanak.

A pénz- és egészségügyi szektort érinti a következő leépítési hullám Amerikában

Nem csak a technológiai vállalatok kényszerülnek tömeges elbocsátásokra.

Az ING elemzői jegyzetükben azt írták az adatokat kommentálva,  hogy az új, illetve a megszűnő álláshelyek összetétele aggodalmakat okozhat.

Jól fizetett szektorok, mint a technológia és a pénzügyi szolgáltatás teljes álláshelyeiről látunk elbocsátásokat, miközben a növekedés kevesebbet fizető, kevésbé biztos, részmunkaidős szektorokban történt, mint a szabadidő és a vendéglátás 

– foglalták össze. Ez az aggodalom fennmarad, bár ebben a hónapban legalább teljes munkaidős állásokban láttunk növekedést - tették hozzá -, ugyanakkor az is látszik, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma tulajdonképp nem változott tavaly március óta. Az azóta teremtett munkahelyek gyakorlatilag teljes egészében részmunkaidősek voltak, és ez nem az erő jele - vagyis figyelni kell a munkaerőpiaci adatok összetételét is.

Felmondásra buzdítja tapasztalt munkavállalóit az amerikai autógyártó GM

A General Motors megválna tapasztalt munkavállalóitól: felajánlotta a már öt éve nála dolgozó amerikai alkalmazottainak, hogy jó pénzért otthagyhatják a céget. A lehetőség az 58 ezer dolgozó többsége előtt áll nyitva.