Túl sok az alkalmazott, túl kevés a profit: ez okozta a Big Tech cégek óriási leépítési hullámát. Azonban más szektorok is hasonló problémákkal küzdenek, így egyre valószínűbb, hogy hamarosan máshol is megismétlődhet a kirúgási őrület – írta a Bloomberg.

Unemployed Tired or stressed businessman sitting on the walkway after work Stressed businessman concept Unemployed Tired or stressed businessman sitting on the walkway after work Stressed businessman concept
Fotó: Getty Images

Újabb hét, újabb létszámleépítés – ezúttal a Facebook-tulajdonos Metánál, amely megdöntötte a novemberi 11 ezer fős elbocsátási rekordját. Nem ez az egyetlen Big Tech vállalat, amely folyamatosan „ritkítja” az alkalmazottjait, a tavaly év végén elindult hullámban benne volt a Microsoft, a Google, az Amazon és a Twitter is, a költségcsökkentés érdekében pedig több mint százezer dolgozó veszítette el a munkáját.

A vállalatok vezetői ezt a jelenlegi gazdasági problémákkal, a kereslet csökkenésével és a túl nagyra duzzadt munkaerővel indokolták – azonban nem a tech-szektor az egyetlen, amely ilyen problémákkal küzd, és világszerte egyre több dolgozó aggódik amiatt, hogy vajon meddig lesz még állása.

Az elemzők szerint a pénzügyi és egészségügyi vállalatok alkalmazottjai lesznek a tömeges kirúgások következő áldozatai.

A koronavírus-járványt a technológiai vállalatok nagyrészt komoly károk nélkül át tudták vészelni, mivel a dolgozók legnagyobb része otthonról is tudott dolgozni, a szolgáltatásaikat sokkal többen használták a karantén idején, a lezárások idején pedig a fejlesztésre tudtak fókuszálni. Az ukrajnai háború kirobbanásának azonban a feje tetejére állította a nemzetközi gazdaságot, és a cégek korábbi tervei a kukában landoltak.

Túl sok dolgozó, kevés bevétel – ezzel a problémával küzdenek a tech-, a pénzügyi és az egészségügyi vállalatok is, és ez a részvénypiacon is észlelhető.

Az S&P 500 tőzsdeindexben 45 vállalat szerepel, amelyek az átlag alatt teljesítenek és az egy alkalmazottra jutó bevételük csökkent a járvány előtti szinthez képest. Ez egy kiváló mérőszám arra nézve, hogy mennyire hatékonyan vezetnek egy vállalatot – ezeknél a cégeknél vagy csökkent az értékesítés, vagy gyorsabban vettek fel új alkalmazottakat, mint ahogyan bővíteni tudták volna az üzlet működését – azaz a létszámemelés meghaladta az értékesítés bővülését.

A 45 vállalat jelentős része pénzügyi vagy egészségügyi cég, például a Bank of America, a Citigroup vagy az orvosi eszközöket gyártó Medtronic. Ezek a cégek több százezer embert foglalkoztatnak, miközben a bevételeik folyamatosan csökkennek.

A két iparágon belül rengeteg cég került ilyen módon bajba, egyes helyeken pedig már el is kezdték a dolgozók ritkítását. A Goldman Sachs befektetési bank már decemberben elkezdte csökkenteni a bónuszokat és megvált több ezer alkalmazottjától, míg a svájci Credit Suisse a befektetési bankárjainak a 10 százalékát eresztette szélnek.

A csökkenő nyereségek mellett a vezetőségen egyre nagyobb lesz a nyomás a befektetők részéről, és sokan kénytelenek lesznek búcsút mondani az alkalmazottjaik egy jelentős százalékának, hogy csökkenteni tudjanak a költségeken.