Legalább 30 ezer dolláros fizetést várnak el jövendőbelijüktől a házasulandó amerikaiak – állapította meg a Moneywise pénzügyi portál szerint a Western & Southern Financial Group pénzügyi szolgáltatócég több mint ezer házasságban élő amerikai megkérdezésén alapuló felmérése.

Amorous,Man,Gives,His,Girlfriend,A,Kiss,While,Drinking,Red
Fotó: Robert Kneschke

Háromból egy pár azonban a házasságkötés utánig vár a fontos pénzügyi témák megbeszélésével, és éppen a fizetés a legfontosabb téma, amiről általában elmulasztják az eszmecserét.

A felmérés arra is kitért, hogy a leggyakoribb pénzügyi problémákat a személyi kölcsönök és a hitelkártya-adósságok képezik.
Dasha Kennedy pénzügyi aktivista szerint a pároknak már az első randin beszélgetniük kellene a pénzről. Ő maga is azután vált el a férjétől, hogy rájött, anyagilag nem illenek össze. A válás miatt 25 ezer dollár adóssággal kellett megbirkóznia, és öt évébe telt, mire anyagilag talpra állt.

Ha az elején többet beszéltünk volna a pénzről, valószínűleg korábban kiderült volna, hogy anyagilag egyszerűen nem vagyunk kompatibilisek

– mondta.
A The Knot portál 2022-es felmérése szerint pedig a pénzügyekről való titkolózás vagy a pénzköltéssel kapcsolatos őszintétlenség az egyik legnagyobb probléma egy kapcsolatban.

A Western & Southern Financial Group januári felmérése is arra jutott, hogy a három legfontosabb pénzügyi ok, ami a párkapcsolati vitákat kiváltja, a költekezési szokások, a befektetések és a fizetés.

Nem feltétlenül kell már az első randin megkérdezni a potenciális partnert a fizetéséről vagy arról, hogy mennyi a hitelpontszáma, de a pénzzel kapcsolatos általánosabb témákat fel lehet hozni – folytatja Kennedy.

A pénz sok szempontból már a kezdetektől fogva körüllengi a randevúkat

– teszi hozzá. 

Attól kezdve, hogy hol találkoznak, felezik-e a számlát és mennyi borravalót adnak a felszolgálóknak, minduntalan előjönnek az anyagiak.
Ha pedig már jobban belemerültek a kapcsolatba, elkezdhetnek fontosabb kérdéseket is feltenni. Mivel az amerikaiak általában nagyon aggódnak a pénzügyi helyzetük és az anyagi igényeik miatt, fontos, hogy olyan partnert válasszanak, aki nem zárkózik el a nehéz témáktól.

Ennek ellenére a felmérés szerint a házaspárok mindössze 13 százaléka beszélt a randevú első hónapjában a fizetéséről, és mindössze 6 százalékuk említette költési szokásait és adósságát.

Nem kell persze mindenben egyetérteni, ám Kennedy szerint bizonyos dolgok nem képezhetik vita tárgyát. Gyanakodni kell például, ha a potenciális partnernek hirtelen pénzkölcsönre van szüksége, vagy ha következetesen eltitkol fontos pénzügyi információkat.

Különösen az lehet aggasztó, ha úgy tűnik, mintha valaki megpróbálna a lehetőségei felett élni.

Egy másik tanulmány szerint ugyanakkor maga a randevúzás okozza sokszor az anyagi problémákat. Az ezredforduló környékén születettek majdnem negyede azért adósodott el, hogy fizetni tudja a randizást, egytizedükkel pedig már az is előfordult, hogy a hitelkártyájukat elutasították egy találka alkalmával.
Kennedy szerint azonban figyelembe kell venni a jelenlegi gazdasági helyzetet is. 

A szokásosnál hosszabb ideig a szülőkkel élni, vagy az, hogy valakinek nincs saját autója, és helyette tömegközlekedéssel utazik, nem feltétlenül a pénzügyi instabilitás jele.

Egy hűtőszekrény is beleférhet az esküvői borítékba

Az elfogadott nézet szerint egy vendég akkora ajándékot ad, amennyibe az ifjú párnak került a jelenléte a lakodalmon.