Egy óriási, mamut-DNS felhasználásával készült húsgolyót mutattak be Hollandiában, a Nemo nevű múzeumban. A hatalmas ételt egy ausztrál, sejttenyészetből húst készítő cég, a Vow hozta létre, főként azért, hogy megoldásukat bedobják a köztudatba mint a húsfogyasztás fenntartható alternatíváját.

Fotó: DigiDaan

Tim Noakesmith, a Vow alapítója elmondta, olyasmit szerettek volna csinálni, ami különbözik azoktól a termékektől, amelyek kaphatók, de a mamut mellett szólt az is, hogy a kihalását a klímaváltozás okozta.

A most elkészült húsgolyó valójában birkasejtekből készült, csupán egy mamutgént tartalmazott, amely a mioglobin nevet viseli. Azonban a Vow tudományos vezetője, James Ryall elmondta, hogy a mioglobin a húsok esetén az illatért, a színért és az ízért felel.

A krokodilhúsra emlékeztető szagú húsgolyót eddig senki sem kóstolhatta meg, mivel a 4 ezer éves fehérjével régóta nem találkozott az emberiség, noha a mamut-DNS hiányosságait a gyártók kénytelenek voltak afrikai elefántból származó DNS-részekkel kitölteni – írja a Reuters. A Vow szeretné a lépéssel a tenyésztett húst feltenni az európai térképre, és szigorú tesztek után a cél az, hogy a mamuthús piacra kerüljön.