A nemzeti statisztikai hivatal (ONS) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az állami szektor nettó hitelfelvétele az állami tulajdonú bankok nélkül elérte a 16,68 milliárd fontot februárban. Ez 9,7 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit, és a legmagasabb februári adat 1993, a havi nyilvántartások bevezetése óta. (Egy font 447,7 forint.)

Az energiaszámlákhoz nyújtott támogatás dobta meg a deficitet.
Fotó: AFP


 

A Reuters által megkérdezett közgazdászok jóval kevesebbre, 11,4 milliárd fontra számítottak.

 Az adatokat nem igazították az inflációhoz.
A növekedés oka elsősorban az energiaszámlák támogatása, ami 9,3 milliárd fontot tett ki; ez nagyjából megegyezik a januárival. Az összes kiadás 14,7 százalékkal, 90,1 milliárd fontra nőtt. A központi kormányzat által fizetendő adósságkamat 6,9 milliárd font volt, 1,3 milliárddal kevesebb, mint 2022 februárjában; ez nagyrészt az indexált kötvények árváltozásának hatása. A kormányzat folyó bevételei 77,8 milliárd fontot tettek ki, ami 6,8 százalékos növekedés 2022 februárjához képest. 
 

A hitelfelvétel még mindig magas, mert támogatjuk a háztartásokat és a vállalkozásokat az emelkedő árak miatt, és háztartásonként körülbelül 1500 fontot költünk arra, hogy az emberek energiaszámláinak valamivel kevesebb mint felét kifizessük ezen a télen

 – emlékeztetett Jeremy Hunt pénzügyminiszter.

Chancellor Jeremy Hunt Delivers the Spring Budget in London
Jeremy Hunt pénzügyminiszter elismeri, hogy még mindig túl magas a hitelfelvétel.
Fotó: Anadolu Agency via AFP


Az ONS közlése szerint szerint a 2022 áprilisától 2023 februárjáig terjedő időszak kumulált hitelfelvétele 132,2 milliárd font volt. A kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility – OBR) múlt heti jelentésében a márciussal véget érő a 2022/23-as pénzügyi évre 152,4 milliárd fontot, vagyis a 6,1 százalékát elérő hitelfelvételt prognosztizált. Az előrejelzés szerint a hitelfelvétel minden egyes pénzügyi évben mintegy 10 milliárd fonttal alacsonyabb lesz, mint amennyit az OBR novemberben jelzett, vagyis a gazdasági kilátások kevésbé pesszimisták, mint négy hónappal ezelőtt.
Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics tanácsadó cég közgazdásza szerint az OBR egész pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését nem fenyegeti komoly veszély. „Továbbra is úgy gondoljuk azonban, hogy 

az OBR optimizmusa a középtávú gazdasági kilátásokkal kapcsolatban megalapozatlan

, és a kormány nem tartja majd magát a következő évek jelentős költségvetési konszolidációjára vonatkozó terveihez" – nyilatkozta a Reutersnek.